Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Google obre la porta dels millors museus

Resolució mil vegades superior a la d'una càmera digital

Obres mestres

L'exemple del MNAC


dilluns, 7 de febrer de 2011
Art Project. Així s'anomena la nova eina digital de Google, que acosta als internautes el fons artístic d'alguns dels museus de més renom mundial.

En concret, Art Project ofereix un miler llarg de peces de disset museus, entre els quals el Museu Metropolità d'Art i el Museu d'Art Modern de Nova York; el Museu de l'Ermitage de Sant Petersburg; la Tate Gallery i la National Gallery de Londres; la Galeria dels Uffizi de Florença; el Museu Van Gogh d'Amsterdam; i el Museu Reina Sofia de Madrid (la idea de Google és d'incorporar-ne encara més, de museus).

Les imatges van acompanyades d'informació de l'obra i de l'artista, i, en alguns casos, de vídeos de YouTube que s'hi relacionen.

A més, Art Project ofereix un tomb virtual per les sales dels disset museus, amb panoràmiques de 360 graus. El servei es basa en la tecnologia Street View, la mateixa que la de les aplicacions Google Maps i Google Earth.

Resolució mil vegades superior a la d'una càmera digital


+ Detall de 'El naixement de Venus' de Sandro Botticelli.
De les més de mil peces incloses a Art Project, n'hi ha disset d'altíssima resolució, una per cada museu. Cadascuna de les fotografies conté devers set mil milions de píxels, mil vegades més que no les càmeres digitals convencionals. El fet permet d'observar detalls impossibles de captar mitjançant la contemplació directa de les obres.

Obres mestres


+ 'Habitació a Arle' de Vincent van Gogh.
Entre les obres així presentades hi ha 'El naixement de Venus' de Sandro Botticelli (Galeria dels Uffizi); 'Ronda de nit' de Rembrandt (Rijksmuseum d'Amsterdam); 'Sant Francesc al desert' de Giovanni Bellini (Frick Collection de Nova York); 'La sega' de Pieter Bruegel el Vell (Museu Metropolità d'Art de Nova York); 'Els Ambaixadors' de Hans Holbein el Jove (National Gallery); i 'Habitació a Arle' de Vincent van Gogh (Museu Van Gogh).

L'exemple del MNAC


+ Pantocràtor de Sant Climent de Taüll.
Art Project és un exemple de l'adaptació dels museus (institucions de llarga tradició) als nous temps, a la nova realitat digital. La idea de fons, és clar, és d'atansar el fons propi al públic. En aquesta línia, fa encara no un any el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) va obrir el portal art.mnac.cat, que permet de visualitzar de franc les mil nou-centes peces que n'integren les col·leccions permanents (el museu brinda una panoràmica de l'art català d'aquests últims deu segles).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Amb Art Project l'usuari pot fer-se una col·lecció personalitzada, a partir de les mil obres digitalitzades.
  • La pàgina Patrimoni.gencat conté una dotzena de peces del patrimoni artístic català, amb una resolució semblant a les d'Art Project.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Guia, en vídeo, d'Art Project.
'La nit estelada' de Van Gogh, vista amb lupa.
Museus en línia: 250.000 fitxes d'objectes de quaranta-cinc museus catalans.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua