Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'A favor dels taurons…'

Més antics que no els dinosaures!

Reproduccions de mida natural

Amenaces


dilluns, 31 de gener de 2011
Els taurons són més víctimes que no pas predadors. Ras i curt, aquest és el missatge de l'exposició 'A favor dels taurons', un mar d'esperança', oberta al Museu Marítim de Barcelona fins el 20 de març.

En efecte, l'exposició vol desfer tòpics i capgirar la percepció negativa que hom pot tenir d'aquests peixos marins (també n'hi ha d'aigua dolça), una percepció que han contribuït a bastir la literatura i el cinema.

Hi trobem quatre blocs diferenciats: 'La fragilitat del tauró'; 'Depredador o víctima'; Accions contra l'extinció'; i 'Accions locals CRAM'. Aquest últim bloc explica els projectes conservacionistes duts a terme per la Fundació CRAM, organitzadora de l'exposició, en col·laboració amb la Fundació Biodiversitat (de fet, l'exposició forma part de la campanya 'Un mar d'esperança', impulsada per aquestes dues fundacions amb vista a acréixer la presa de consciència sobre la necessitat de preservar la biodiversitat marina).

L'exposició, itinerant (es podrà veure a Ciutat de Mallorca, a Bilbao i a Madrid), ofereix la possibilitat de visitar el Vell Marí, un veler destinat a l'exploració marina, ara mateix ancorat al port de Barcelona, ben a prop del Museu Marítim.

Més antics que no els dinosaures!


+ Hi ha més de quatre-centes espècies de taurons.
Explica l'exposició que els taurons poblen els oceans des de fa 400 milions d'anys. Això vol dir que són més antics que no pas els mítics dinosaures, apareguts fa 230 milions d'anys i extingits en fa 65. Hi ha més de quatre-centes espècies de taurons, molt diverses: n'hi ha que fan dotze metres de llargària, i n'hi ha que fan encara no vint centímetres; n'hi ha de carnívores que fins i tot s'alimenten d'uns altres taurons, i n'hi ha que s'alimenten gairebé exclusivament de plàncton.

Reproduccions de mida natural


+ Reproducció del tauró tigre.
Un dels atractius principals de l'exposició és la reproducció d'espècies de grans dimensions, com el tauró blanc i el tauró tigre, dues de les que més fascinació i temor susciten, per haver estat involucrades en atacs a humans. Convé de dir, de totes maneres, que aquests atacs són rars, sovint producte de la confusió (exemple: els taurons poden confondre una planxa de surf amb una presa).

Amenaces


+ Els taurons tenen l'esquelet cartilaginós, cosa que els permet de desplaçar-se fàcilment.
L'exposició del Museu Marítim dóna compte dels plans, encara insuficients, de protecció dels taurons, víctimes de la reducció de l'hàbitat natural; de la contaminació marina; de la sobreexplotació pesquera; i de l'anomenat 'finning', pràctica especialment cruel, consistent a tallar-los les aletes, cosa que els aboca a la mort (sense aletes, no poden nedar).

MATERIALS

  • Museu Marítim de Barcelona
    Format:Web
    Seu de l'exposició 'A favor dels taurons, un mar d'esperança'.
  • CRAM
    Format:Web
    Fundació per la Conservació i Recuperació dels Animals Marins, que ha organitzat l'exposició.
  • Fundación Biodiversidad
    Format:Web
    Ha col·laborat en l'organització de l'exposició.
  • Sharks
    Format:Web
    Pàgina de la revista National Geographic sobre taurons.

QUE HO SABIES?

  • Els taurons són peixos de la classe condrictis, caracteritzada pel fet de tenir l'esquelet cartilaginós, cosa que els permet de desplaçar-se fàcilment.
  • Segons la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (IUCN), el 42% de les espècies de peixos cartilaginosos de la Mediterrània es troben amenaçats.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Taurons: preguntes i respostes.
Tauró blanc: guia multimèdia.
El risc d'ésser atacat per un tauró, comparat amb uns altres riscs.
'Viatge mar enllà': exposició oberta tot l'any al Museu Marítim.
I també...
  • Taurons: curiositats.
  • Un estudi d'enguany, que posa en relleu la manca de mesures efectives en favor de la conservació del tauró.
  • El predador que ha esdevingut presa: vídeo animat.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua