Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Canigó': 125 anys, 125 veus

Veus d'àmbits diversos

Versió 2.0...

... d'un clàssic de la literatura catalana


dijous, 27 de gener de 2011
Enguany fa cent vint-i-cinc anys de la publicació de 'Canigó', epopeia sobre els orígens de la nació catalana, escrita pel gran poeta de la Renaixença, Jacint Verdaguer.

En l'avinentesa d'aquest aniversari, la Fundació Jacint Verdaguer i la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris de la Universitat de Vic han llançat la proposta digital 'Canigó 125 veus', amb el propòsit d'acostar el poema de Verdaguer al públic.

'Canigó 125 veus' consisteix en una lectura íntegra de 'Canigó', a càrrec de cent vint-i-cinc persones. Cadascuna, situada en un punt de la geografia catalana (Barcelona, Montserrat, Sant Miquel de Cuixà, Folgueroles...), en llegeix un fragment, i la lectura s'enregistra en vídeo.

Els vídeos es van publicant a la pàgina www.canigó125.cat, on a la darreria de maig ja hi haurà publicats tots els fragments. El primer, corresponent al fragment llegit per l'actor de Manlleu, Lluís Soler, es va publicar el 20 de gener, coincidint amb la presentació de la iniciativa a Barcelona, feta a l'Espai VilaWeb.

Veus d'àmbits diversos


+ Presentació de 'Canigó 125 veus' a l'Espai VilaWeb.
En aquesta lectura col·lectiva hi prenen part, per exemple, els actors Joel Joan, Montserrat Carulla i Lluís Soler; les cantants Maria el Mar Bonet i Teresa Rebull i el grup els Amics de les Arts; els escriptors Enric Casasses, Joan-Lluís Lluís i Maria Antònia Oliver; els periodistes Albert Om i Vicent Partal; el pintor Perejaume; el filòsof Josep M. Terricabras; el metge Moisès Broggi...

Versió 2.0...


+ Fotograma del vídeo corresponent al fragment llegit pel músic Gerard Quintana.
'Canigó 125 veus' ha atorgat molta importància a les noves tecnologies. Per això és present a les dues xarxes socials més en voga: Facebook i Twitter. També és possible de descarregar el poema, tot sencer, en format pdf. Els vídeos, es poden visualitzar a YouTube, fins i tot des dels anomenats 'mòbils intel·ligents'.

... d'un clàssic de la literatura catalana


+ El poema es va publicar el 1886.
'Canigó' és l'obra més coneguda de Verdaguer, juntament amb un altre poema èpic: 'L'Atlàntida', aparegut nou anys abans. La trama se situa al Pirineu pels volts de l'any 1000, en plena lluita contra els sarraïns. N'és protagonista Gentil, fill del comte Tallaferro i nebot del comte Guifrè, que emprèn un viatge pels dominis pirinencs en companyia de la reina de les fades, Flordeneu, que l'ha ben encisat. El poema, de to romàntic, té dotze cants i un epíleg; fet i fet, 4.338 versos.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • En la lectura del 'Canigó' hi participen alumnes de dues escoles osonenques: l'escola d'educació especial Estel, de Vic, i l'escola Mossèn Cinto, de Folgueroles.
  • Mossèn Cinto va dedicar el 'Canigó' als 'catalans de França'.
  • El poeta va morir a Vallvidrera el 10 de juny de 1902. A l'enterrament, hi van assistir uns tres-cents mil ciutadans, en una de les manifestacions de dol més multitudinàries que mai s'hagin fet a Barcelona.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Rutes Jacint Verdaguer per Folgueroles i per la plana de Vic.
Vistes del massís del Canigó, símbol de la identitat catalana.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua