Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Salt, per la convivència

Molts canvis en molt poc temps

Radiografia d'una ciutat

Possibles solucions


dilluns, 24 de gener de 2011
Salt, un municipi de trenta mil habitants que toca a Girona, va fer dissabte una manifestació unitària i silenciosa en favor de la convivència, amb participació de milers de ciutadans.

La manifestació, qualificada de modèlica, tenia el suport d'associacions de veïns, de comerciants i d'immigrants (total, dues-centes), i havia estat convocada en resposta als actes vandàlics que hi va haver el cap de setmana del 14-16 de gener.

Recordem els fets: divendres, dia 14, un grup de nois de nou anys a catorze es van aplegar al carrer en suport de Mohamed Reda, un jove de setze anys que havia caigut d'un cinquè pis quan fugia de la policia, que l'empaitava per haver robat, possiblement, una moto. A la nit es van cremar nou contenidors, i l'endemà, també a la nit, una dotzena de vehicles. Reda, que havia quedat malferit, va morir el dia 21.

La tensió d'aquests últims dies ha fet surar la realitat social d'un municipi que ha canviat molt en molt poc temps; una realitat social complexa que demana la implicació de totes les administracions.

Molts canvis en molt poc temps


+ Escut de Salt.
Salt ha tingut aquest últim mig segle un increment fortíssim de població: en deu anys, del 1960 al 1970, va passar de 7.000 habitants a quasi 11.500, i aquests últims deu anys n'ha guanyats 10.000, en una segona onada migratòria protagonitzada per gent provinent de fora de l'estat: si el 1999 els immigrants eren el 6%, el 2009 eren el 43%. És clar, gestionar aquest gran creixement, aquesta gran diversitat, no és cosa fàcil, i menys encara en temps de crisi com l'actual.

Radiografia d'una ciutat


+ El professor de la Universitat de Girona, Xavier Besalú.
En un entrevista concedida a VilaWeb, el professor de pedagogia de la Universitat de Girona (UdG), Xavier Besalú, ha explicat quina és la situació de Salt. Besalú ha parlat de la desesperança d'una part del jovent, sobretot immigrant, sense feina i sense perspectives de futur; del desgavell urbanístic, amb cent cinquanta pisos buits al centre (ha al·ludit al projecte d'enderrocar-ne sis-cents, un projecte ara mateix sense concretar); de la manca de previsió dels polítics, però també de la vitalitat associativa i cultural de la ciutat.

Possibles solucions


+ Manifestació de dissabte a Salt.
Els analistes coincideixen a dir que la problemàtica de Salt demana l'aplicació d'un conjunt de mesures efectives; que no es pot resoldre, simplement, amb una major intervenció policíaca. Xavier Besalú n'apunta algunes: lideratge polític; reforma urbanística consensuada amb els veïns; major implicació de les ciutats de la rodalia, particularment de Girona; polítiques que afavoreixin la creació d'ocupació.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El municipi de Salt fou annexionat al de Girona el 1974; va recuperar la independència al cap de nou anys, el 1983.
  • A Salt, el desembre, el percentatge de desocupats registrats era del 19,60% (la mitjana de tot Catalunya era del 17,41%).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo de la manifestació de dissabte a Salt.
Història d'una ciutat de tradició migratòria.
Sobre el projecte de transformació urbana del centre de Salt.
Salt, en xifres.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua