Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Triomf de 'Pa negre'

La trama

Ai la guerra

De 'Pa negre' a 'Els convidats'


dimarts, 18 de gener de 2011
Els pronòstics s'han complert. El film 'Pa negre' ha estat el gran triomfador dels premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català, lliurats anit al teatre Artèria Paral·lel de Barcelona.

'Pa negre' ha aconseguit tretze guardons, d'un total de quinze nominacions, entre els quals els de millor film, de millor guió i de millor direcció. Nora Navas, que al setembre ja fou guardonada al Festival de Cinema de Sant Sebastià, s'ha endut el premi a la millor actriu; Roger Casamajor, el de millor actor secundari; i la joveníssima Marina Comas, el de millor actriu secundària (el repartiment del film, encara en cartellera, es completa amb actors d'anomenada, com Mercè Arànega, Eduard Fernández, Sergi López i Laia Marull).

'Pa negre' és la versió cinematogràfica de la novel·la del mateix títol, obra d'Emili Teixidor. Ara, el guionista i director, Agustí Villaronga, també s'ha inspirat en unes altres obres d'aquest escriptor osonenc, com 'Sic transit Gloria Swanson' i 'Retrat d'un assassí d'ocells'.

Remarquem, a més del triomf complet de 'Pa negre', que el premi al millor documental ha estat per a 'Bicicleta, cullera, poma', sobre la lluita de Pasqual Maragall contra l'Alzheimer; i el premi d'Honor, per a l'actor badaloní Jordi Dauder.

La trama


+ Marina Comas i Francesc Colomer, en els papers de Núria i Andreu.
El film s'ambienta a la plana de Vic durant els primers anys de la dictadura franquista. N'és protagonista l'Andreu (Francesc Colomer), un vailet que té el pare a la presó i que la mare, que ha de treballar tot lo dia a la fàbrica, confia a uns parents que viuen a pagès, fent de masovers. La trama s'estructura entorn d'un assassinat: ell, l'Andreu, mirarà d'escatir qui l'ha comès, i pel camí hi perdrà la innocència.

Ai la guerra


+ El llibre es va publicar el 2003.
La pèrdua de la innocència; la misèria de la postguerra; la venjança dels vencedors i la humiliació dels vençuts; l'amor, l'amistat, l'odi; tot això apareix al llibre de Teixidor, que narra amb llenguatge ric i genuí la degradació moral que porta la guerra (en aquest cas, la del 1936-1939). Aquesta degradació moral acabarà afectant l'Andreu i marcarà la decisió més important de la seva vida.

De 'Pa negre' a 'Els convidats'


+ Emili Teixidor.
Fa encara no un any Emili Teixidor va publicar 'Els convidats', centrat també en la postguerra a la plana de Vic, escenari principal de la seva obra; una obra en què té molt de pes la literatura infantil i juvenil: 'Les rates malaltes', 'L'ocell de foc', 'Cor de roure', 'L'amiga més amiga de la formiga Piga'...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Emili Teixidor va néixer a Roda de Ter (Osona), igual que el poeta Miquel Martí i Pol (1929-2003).
  • Teixidor i Martí i Pol, que foren molt amics, havien anat a escola plegats.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cerimònia de lliurament dels premis Gaudí: vídeo.
'Pa negre': fragment del film.
'Proposta de lectura de 'L'ocell de foc'.
Emili Teixidor llegint un fragment de 'Els convidats'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua