Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Salvat-Papasseit, poetavantguardistacatalà

Un poeta entusiasta, optimista, vitalista

'Sóc jo, que parlo als joves'

Poeta cantat i reivindicat


dilluns, 10 de gener de 2011
Fins el 3 d'abril es podrà visitar a l'espai Arts Santa Mònica de Barcelona l'exposició 'Salvat-Papasseit, poetavantguardistacatalà', dedicada a Joan Salvat-Papasseit (1894-1924), un dels poetes més notables de la literatura catalana contemporània.

L'exposició, organitzada per l'Arts Santa Mònica i la Institució de les Lletres Catalanes ensems, recorre la vida i l'obra de Salvat, un home d'extracció humil i de formació autodidacta, que es va morir a trenta anys, de tuberculosi.

El recorregut passa per tres espais bàsics: 'L'Ateneu' (al·lusió a l'Ateneu Enciclopèdic Popular), sobre la presa de consciència social de Salvat, manifestada en articles periodístics de to socialista i llibertari; 'La Galeria', sobre el seu atansament a les avantguardes, mercès a la seva feina de llibreter a les Galeries Laietanes i a l'amistat dels pintors Rafael Barradas i Joaquim Torres-Garcia; i 'El Sanatori', sobre els anys de reclusió per malaltia.

A més d'un centenar llarg de documents originals, l'exposició inclou els treballs de cinc artistes, que fan una relectura de l'obra i del pensament de Salvat. Per exemple, a l'espai 'L'Ateneu', Francesc Abad ha bastit una cambra literària que recull el pensament d'autors que van influir Salvat, com l'escriptor rus Maksim Gorki i el filòsof alemany Friedrich Nietzsche.

Un poeta entusiasta, optimista, vitalista


+ Salvat-Papasseit dibuixat per Emili Ferrer.
Tot plegat permet de copsar el caràcter i el tarannà de Salvat, un home vitalista, entusiasta, optimista (deia que l'optimisme li venia d'haver sofert molt), cosa reflectida en la seva obra, que inclou els llibres 'Poemes en ondes hertzianes', 'L'irradiador del port i les gavines' i 'La rosa als llavis', considerat un dels millors poemes eròtics de la literatura europea.

'Sóc jo, que parlo als joves'


+ Expo. 'Salvat-Papasseit, poetavantguardistacatalà'. Fotografia de Xavi Soto, Arts Santa Mònica 2010.
En una paret de l'exposició hi ha, sota el títol 'Sóc jo, que parlo als joves', una vintena de pensaments de Salvat-Papasseit, escrits en uns papers que el visitant pot arrencar i emportar-se. Heus-ne aquí un parell: 'Sigueu, almenys cada u de vosaltres, una cuca de llum' i 'Vulgueu alleugerir-vos de mentida: tota galanteria, per exemple. No acceptéssiu companys encarcarats per fora i buits per dins...'.

Poeta cantat i reivindicat


+ Portada de 'L'irradiador del port i les gavines' (1921).
L'exposició de l'Arts Santa Mònica es clou amb un espai audiovisual que dóna compte de la influència de l'obra de Salvat entre els artistes contemporanis, sobretot a partir dels anys 1960; una obra cantada per Lluís Llach, Ovidi Montllor, Xavier Ribalta, Joan Manuel Serrat..., que han popularitzat poemes com 'Dona'm la mà', 'Res no és mesquí', 'La casa que vull'...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • De molt jove Salvat-Papasseit va fer d'aprenent d'adroguer i de vigilant de fusta al moll.
  • Barcelona, la seva ciutat de naixença, el recorda en un monument situat just al moll de la Fusta.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Auca de Joan Salvat-Papasseit.
Salvat-Papasseit: comentaris d'obra.
'Encara el tram': amor a primera vista.
Obrerisme i conflictivitat social en temps de Salvat-Papasseit.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua