Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'El Messies' participatiu

Tres mesos assajant

Compost per Händel en vint-i-quatre dies

L'Al·leluia: tothom dret


dilluns, 13 de desembre de 2010
Pels volts de Nadal són habituals els concerts de 'El Messies' de Händel (1685-1759), un dels oratoris més famosos de tots els temps i una de les grans peces de la música occidental.

Aquest costum també és present a casa nostra, on des de fa quinze anys l'Obra Social la Caixa organitza concerts participatius, en què cantaires afeccionats comparteixen protagonisme amb músics professionals.

A Barcelona, els concerts participatius de 'El Messies' seran avui i demà al Palau de la Música Catalana; a Lleida, dijous, dia 16; i a Ciutat de Mallorca, dimarts, dia 21 (l'Obra Social la Caixa n'ha programats sis més, que es faran en sis ciutats de l'estat espanyol). A Girona, dimecres s'hi farà un concert participatiu, però no de 'El Messies', sinó de la 'Missa de la Coronació' de Wolfgang Amadeus Mozart.

A banda, ahir, al Palau de la Música Catalana, hi va haver el concert familiar de 'El Messies', amb participació de dos-cents nens entre vuit anys i dotze, que abans havien pres part en el taller 'Cantem el Messies'. El concert es va poder seguir en directe des de la pàgina de l'Obra Social la Caixa (el d'avui, a Barcelona, també s'hi podrà seguir).

Tres mesos assajant


+ D'octubre a desembre els cantaires participen en assaigs dirigits pels músics.
'El Messies' participatiu és obert a tots els qui tenen un mínim de formació vocal o musical. D'octubre a desembre els cantaires participen en assaigs dirigits pels músics (directors i pianistes), naturalment amb la idea última que el concert acabi sortint rodó. Del 1995, quan es va fer el primer concert, fins ara, han participat en 'El Messies' uns 24.500 cantaires no professionals, amb una audiència de 250.000. Enguany, al de Barcelona, n'hi participaran 450.

Compost per Händel en vint-i-quatre dies


+ Retrat de Georg Friedrich Händel.
'El Messies' és un oratori (peça de tema religiós) en tres parts, compost l'estiu del 1741 per l'alemany Georg Friedrich Händel, un dels màxims representants del Barroc. L'obra, amb llibret de Charles Jennens, és feta de passatges bíblics, sobretot de l'Antic Testament. Händel, que en aquells moments es trobava en un bon destret, assetjat pels deutes, va trigar únicament vint-i-quatre dies a compondre'l, del 22 d'agost al 14 de setembre. Es va estrenar al cap d'un any a Dublín (Irlanda).

L'Al·leluia: tothom dret


+ Esborrany de la partitura original de 'El Messies'.
El punt més alt de 'El Messies', el de més intensitat i càrrega emotiva, és l'Al·leluia, que canta la glòria de Crist i el triomf del bé sobre el mal. A Anglaterra i, més generalment, als països de cultura anglo-saxona és costum d'escoltar l'Al·leluia a peu dret. El fet recorda el gest que va fer el rei Jordi II d'Anglaterra (1727-1760), la primera vegada que el va escoltar: colpit d'admiració, es va posar dret als primer acords, i en aquesta posició es va mantenir mentre va durar la interpretació del cor.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La llengua de 'El Messies' és l'anglès (alemany de naixença, Händel va passar una gran part de la vida a Anglaterra, i el 1727 va obtenir la nacionalitat britànica).
  • L'oratori es clou amb una expressió d'origen hebreu: 'amén'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Carmina Burana': concert participatiu (2009).
Cinc compositors del Barroc, didàcticament explicats.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua