Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Sant Martí: històries, llegendes

L'arc...

...i l'estiuet de Sant Martí

La catedral de Mallorca, per Sant Martí


dijous, 11 de novembre de 2010
Avui, 11 de novembre, és Sant Martí, festa onomàstica en honor de Sant Martí de Tours (316, Sabària, actual Hongria - 397, Candes, França).

Soldat de l'Imperi Romà, Martí va deixar les armes una volta convertit al cristianisme. El seu nom va molt lligat a l'evangelització de la Gàl·lia, que abastava les terres compreses entre el Pirineu, els Alps, el Rin i l'Atlàntic (avui, la majoria dins l'estat francès).

Patró de França, és així mateix popular a les nostres terres, com ho prova la freqüència amb què es troba en els noms propis de persona (Martí fou l'any passat el vuitè nom masculí més posat de Catalunya), i en els noms propis de lloc (Sant Martí de Centelles, Sant Martí de Llémena, Sant Martí de Riucorb, Sant Martí de Tous, Sant Martí Sarroca...).

Nomenat bisbe de Tours el 371, Martí fou un dels primers cristians canonitzats sense haver estat màrtir (a la primeria del segle IV, l'emperador Constantí havia concedit llibertat de culte als cristians).

L'arc...


+ Arc de Sant Martí.
A casa nostra, el sant dóna nom a dos fenòmens meteorològics: l'arc de Sant Martí, també anomenat arc iris o arc del cel, amb els colors de l'espectre solar disposats en bandes concèntriques; i l'estiuet de Sant Martí, que s'escau just ara, pels volts de l'11 de novembre. El nom d'estiuet de Sant Martí potser té l'origen en una llegenda relacionada amb la conversió del sant.

...i l'estiuet de Sant Martí


+ Sant Martí talla en dues meitats la capa. Fresc de Simone Martini, a la basílica inferior d'Assís.
Segons aquesta llegenda (explicada pel folclorista Joan Amades al 'Costumari català'), Martí, encara soldat, va topar un dia de fred rigorós un pobre. Mogut de compassió, va tallar en dues meitats la capa que portava i n'hi va oferir una. Va resultar que el pobre era el diable, que no cercava sinó fer morir Martí de fred. Però Jesús ho va evitar fent que regnés el bon temps (en una altra versió, el pobre era Jesús mateix, que havia volgut posar Martí a prova).

La catedral de Mallorca, per Sant Martí


+ La llum filtrada per la rosassa major es projecta just sota la rosassa de la façana principal.
La catedral de Mallorca és una obra d'estil gòtic emplaçada en un indret privilegiat: al centre històric i tocant a mar. Cada any, per Sant Martí, s'hi produeix un fenomen lluminós curiosíssim, de gran força visual: entre les 8.30 i les 9.00, la llum filtrada per la rosassa major es projecta just sota la rosassa de la façana principal (si el dia és clar, naturalment). El fenomen es repeteix el 2 de febrer, festa de la Candelera.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Antigament la matança del porc es feia, a molts indrets, per Sant Martí.
  • Així ho reflecteixen les dites 'Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi' i 'Mata el garrí per Sant Martí'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Sant Martí: iconografia.
Espectacle de llum a la seu de Mallorca: vídeo.
Els colors de l'arc de Sant Martí a la bandera.
Sobre la matança del porc.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua