Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Brasil, país emergent

Dilma Rousseff, la primera presidenta?

Menys pobresa

La puixança del Brasil i l'esport


dijous, 28 d'octubre de 2010
Diumenge hi haurà la segona tanda de les eleccions presidencials del Brasil, una de les democràcies més populoses del món, amb prop de dos-cents milions d'habitants.

De les eleccions, n'eixirà el substitut de Lula da Silva, l'home que ha governat el país aquests últims vuit anys (va vèncer en les eleccions del 2002 i del 2006). Admirat dins i fora el Brasil, Lula deixarà el càrrec de president amb un índex de popularitat altíssim, del 82%.

Les eleccions són cosa de dos: Dilma Rousseff, del Partit dels Treballadors (PT), la formació política de Lula, de centre-esquerra; i José Serra, del Partit de la Socialdemocràcia Brasilera (PSDB), de tendència centrista.

A la primera tanda de les eleccions, feta el 3 d'octubre, cap candidat no va atènyer la majoria absoluta. Rousseff, això sí, va guanyar folgadament amb el 46,9% dels vots, seguida de Serra, amb el 32,6%. La gran sorpresa fou la candidata ecologista del Partit Verd, Marina Silva, que va tenir més de dinou milions de vots (vora el 20%).

Rousseff i Serra pugnen per atreure els votants de Silva, que, exclosa de la segona tanda, no ha volgut donar suport explícit a cap dels dos candidats.
  • ! Actualització el 01/11/2010 a les 05:50

Dilma Rousseff, la primera presidenta?


+ Dilma Rousseff.
Sigui com sigui, el fet és que tots els sondatges atorguen la victòria a Dilma Rousseff, algun amb dotze punts d'avantatge sobre José Serra, un veterà de la política que ve de governar l'estat de São Paulo, el més ric i poblat del Brasil. Si els sondatges s'acaben confirmant, Rousseff, que té el suport decidit del president sortint, Lula da Silva, serà la primera presidenta del país.

Menys pobresa


+ El Brasil és el cinquè país més extens del món.
Aquests últims anys, amb Lula da Silva de president, el Brasil ha fet molts progressos en matèria socioeconòmica, i avui és vist com una potència emergent, igual que la Xina i l'Índia. Segons un estudi recent de la fundació Getúlio Vargas, vint-i-nou milions de brasilers han sortit de la pobresa i han passat a engruixir la classe mitjana, que ara representa el 50% de la població. Tot i amb això, les desigualtats, les diferències entre rics i pobres, són, encara, molt elevades (les 'favelas', els barris de barraques de les grans ciutats, són el signe més visible de la pobresa).

La puixança del Brasil i l'esport


+ A Rio de Janeiro s'hi faran els jocs olímpics del 2016.
El progrés socioeconòmic ha anat acompanyat d'una major presència internacional: el Brasil és membre del G-20, grup cada vegada més influent, integrat per una vintena de països. Aquest progrés, aquesta puixança, també ha rebut el reconeixement dels màxims organismes esportius: al Brasil s'hi farà el Mundial de futbol del 2014; i a Rio de Janeiro, la ciutat més turística del país, s'hi faran els jocs olímpics del 2016.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Brasil va independitzar-se de Portugal el 1822, aviat farà dos-cents anys.
  • Les ciutats més poblades del país són, de molt, São Paulo i Rio de Janeiro, però la capital és Brasília, fundada fa exactament cinquanta anys, el 1960.
  • El Brasil és el país més extens de l'Amèrica del Sud i el cinquè més extens del món, darrere Rússia, el Canadà, la Xina i els Estats Units.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Perfils de Dilma Rousseff i José Serra.
Lula da Silva, a la llista de personalitats més influents preparada per la revista Time.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua