Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'aire que respirem

Una exposició didàctica i interactiva

Flaixos

Contaminació atmosfèrica


dilluns, 25 d'octubre de 2010
A Occident el avenços científics han permès de reduir malalties infeccioses de gran difusió en temps passat; però n'hi han aparegut d'altres de lligades a la contaminació ambiental.

Entre aquestes, hi ha les malalties respiratòries, sobretot al·lèrgiques, que afecten particularment la població infantil. La raó és senzilla: el sistema respiratori dels infants no és tan desenvolupat com el dels adults i, per tant, és més vulnerable.

Una dada prou il·lustrativa: el 40%-45% dels casos d'asma, una malaltia respiratòria d'incidència creixent, són d'infants, i això que aquest sector de la població solament representa el 20%-25% del total.

De tot plegat, de la relació entre la salut respiratòria infantil i la qualitat de l'aire, se n'ocupa l'exposició 'AIRE. Respiració i salut infantil', que restarà oberta al CosmoCaixa Barcelona durant tot un any, fins l'octubre del 2011.

L'organització de l'exposició ha anat a càrrec de la Fundació Roger Torné, en col·laboració amb l'Obra Social la Caixa. Entre més comeses, aquesta fundació té la de sensibilitzar la societat de l'impacte dels factors ambientals sobre la salut infantil.

A 'AIRE', s'hi pot entrar lliurement amb l'entrada del CosmoCaixa Barcelona, el museu de la ciència de la capital catalana.

Una exposició didàctica i interactiva


+ Bicicleta estàtica de l'exposició 'AIRE'.
Oberta a tots els públics, 'AIRE' és una exposició didàctica, que posa molt d'èmfasi en la franja de 9-16 anys. Destaquem-ne la interactivitat, amb jocs de preguntes i respostes (individuals i col·lectius), vídeos, àudios i, fins i tot, una bicicleta estàtica (com més pedalem, més informació ens proporciona). Estructurada en quatre àmbits ('Dins el ventre matern', 'Casa', 'Escola i 'Carrer'), ens informa de la funció respiratòria; dels components de l'aire; del grau de contaminació d'unes quantes ciutats de l'estat espanyol...

Flaixos


+ L'asma és la malaltia crònica més freqüent entre infants i adolescents.
L'exposició ens ofereix dades molt significatives: que a Espanya la mala qualitat de l'aire causa 16.000 morts prematures l'any (a més d'una despesa de 17.000 milions d'euros); que l'asma és la malaltia crònica més freqüent entre infants i adolescents, amb una incidència del 8%-14%; que el tabac conté quatre mil substàncies químiques, una quarantena de les quals són cancerígenes...

Contaminació atmosfèrica


+ 'AIRE' també s'ocupa dels agents principals de la contaminació atmosfèrica.
Naturalment, 'AIRE' també s'ocupa dels agents principals de la contaminació atmosfèrica: partícules en suspensió, diòxid de nitrogen (NO2), ozó (O3), diòxid de sofre (SO2)... Els defineix i n'explica la procedència i els efectes sobre la salut i el medi, cosa que també fa la pàgina didàctica de la Comissió Europea, Aire: l'alè de la vida.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Les plantes milloren la qualitat de l'aire, i l'exposició 'AIRE' recomana de tenir-ne una d'interior per cada deu metres quadrats.
  • El fum del tabac és el principal contaminant atmosfèric domèstic.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Història de la Fundació Roger Torné.
'La ciutat, els nens i la mobilitat': manual.
Contaminació atmosfèrica i salut: presentació animada.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua