Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El robatori de coure

Factors que l'afavoreixen

Amb destinació a la Xina

L'exportació de ferralla de coure


dilluns, 27 de setembre de 2010
Aquests últims mesos els mitjans de comunicació catalans s'han fet ressò de nombrosos robatoris de coure, un metall molt preuat en el mercat internacional: és el tercer més usat del món, després del ferro i de l'alumini.

La setmana passada, per exemple, els lladres es van emportar gairebé un quilòmetre de fil de coure del tram internacional del TGV a l'Alt Empordà (més concretament, del tram de catenària comprès entre Llers i Pont de Molins).

Els robatoris, que han afectat companyies com Telefònica i Endesa, van augmentar molt durant els mesos de maig i juny, cosa que va portar els mossos d'esquadra a activar un dispositiu que incloïa la vigilància de camins i ferrovelleries. D'aleshores ençà s'han reduït un 25%.

Els mossos han detingut enguany vora set-cents cinquanta individus pel robatori de coure, una trentena dels quals han anat a parar a la presó.

Ara, el fenomen no és pas exclusiu de Catalunya, ans abasta el conjunt d'Europa. Així ho constata José Ramón Morales, directiu del Centre Espanyol d'Informació del Coure.

Factors que l'afavoreixen


+ Els mossos d'esquadra han fet enguany vora set-centes cinquanta detencions.
Explica Morales que el coure és fàcil de sostreure (n'hi ha prou d'enfilar-se per una escala, tallar el fil i fer-ne trossos); i que la demanda creixent n'ha fet augmentar molt el preu (avui val el doble que no fa cinc anys). També explica que, a diferència d'uns altres metalls, el coure reciclat manté exactament les mateixes propietats que el coure original, primari, extret del subsòl (el 2008, el 43% del coure emprat a Europa provenia del reciclatge).

Amb destinació a la Xina


+ La Xina és el primer consumidor mundial de coure.
Es diu que la destinació del coure robat és el mercat asiàtic, particularment xinès; que és introduït a la Xina amb vaixells xinesos que prèviament han descarregat la mercaderia pròpia als ports europeus (la Xina exporta molts productes a la Unió Europea, molts més que no n'importa). Hem de pensar que aquest país viu ara mateix un gran desenvolupament econòmic i que, per tant, necessita grans quantitat de coure (n'és, de fet, el primer consumidor mundial). Aquest metall, de color vermellós i gran ductilitat, es fa servir en la construcció de cases (tubs d'aigua, de calefacció...), de xarxes ferroviàries i elèctriques...

L'exportació de ferralla de coure


+ Les exportacions europees de ferralla de coure superen les importacions.
Les dades donen fe d'aquesta gran demanda de coure. Fa quatre anys o cinc, la quantitat de ferralla de coure que sortia d'Europa era, si fa no fa, la mateixa que hi entrava. Però aquest equilibri s'ha anat desfent, i ara les exportacions europees de ferralla superen, de molt, les importacions: 900.000 tones més l'any.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El coure és el segon millor conductor de la calor i de l'electricitat, per darrere de l'argent.
  • El bronze és un aliatge de coure i estany.
  • Enguany Endesa ha estat víctima de més de dos-cents setanta robatoris de fil de coure, cosa que li ha fet perdre 4,3 milions d'euros.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què és l'aram?: vídeo.
Elements de la taula periòdica.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua