Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'Irac, després de set anys de guerra

País inestable

Les víctimes de la guerra

EUA: l'Irac, l'Afganistan i la crisi econòmica


dimarts, 7 de setembre de 2010
'La missió de combat nord-americana a l'Irac s'ha acabat'. Amb aquestes paraules, el president dels Estats Units, Barack Obama, anunciava la setmana passada la fi de la guerra de l'Irac, set anys i mig després d'haver començat.

La retirada de l'Irac era un compromís electoral d'Obama, oposat de bon començament a la guerra, que havia qualificat d'estúpida.

La invasió de l'Irac, recordem-ho, l'havia emprès l'ex-president George Bush, amb el suport de la Gran Bretanya (i també d'Espanya, aleshores presidida per José M. Aznar), però sense el consentiment de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). L'argument per a emprendre-la fou que el règim iraquià de Saddam Hussein (capturat el 2003 i executat el 2006) tenia armes de destrucció en massa, unes armes que mai ningú no ha trobat.

En el seu discurs, Obama va defugir el to triomfal i es va guardar prou de cantar victòria. La pau a l'Irac és encara lluny, i els mateixos Estats Units hi ha deixat un contingent de cinquanta mil soldats encarregat d'assistir i d'aconsellar les forces de seguretat iraquianes (s'hi estaran fins a les acaballes del 2011).

País inestable


+ Bagdad, capital de l'Irac, amb el riu Tigris en primer terme.
L'Irac és un país devastat per la guerra, que no ha aconseguit d'eradicar la violència (s'hi continuen perpetrant atemptats) i que roman sense govern estable passats sis mesos de les eleccions (les dues forces principals, separades per pocs vots, encara no s'han posat d'acord). Les estimacions indiquen que el 23% dels iraquians viuen per sota el llindar de la pobresa.

Les víctimes de la guerra


+ La guerra ha fet no pas menys de 100.000 morts.
Aquests set any i mig de guerra han causat una gran mortaldat. Entre les tropes nord-americanes, el balanç és de més de 4.400 morts, a més de 32.000 ferits. Més complicat és de saber el nombre de víctimes civils iraquianes, per bé que hom parla de 100.000, pel cap baix. Segons l'organització Iraq Body Count (IBC), el nombre de civils morts oscil·la entre 97.665 i 106.569.

EUA: l'Irac, l'Afganistan i la crisi econòmica


+ Barack Obama anunciant la fi de la guerra de l'Irac.
Després de proclamar la fi de la guerra de l'Irac, ara el govern d'Obama centrarà els esforços en una altra guerra que fa molt de temps que dura: la de l'Afganistan, on una coalició internacional encapçalada pels Estats Units mira de derrotar els talibans i la xarxa al-Qaida. A nivell intern, la prioritat màxima és el combat contra la crisi econòmica, una crisi que ha fet pujar molt la desocupació, que ara ronda el 10%.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A la primeria del 2010 hi havia a l'Irac 1,5 milions de desplaçats interns (forçats a abandonar la llar pròpia i a emigrar, sense sortir de l'estat). Els iraquians refugiats a l'estranger eren vora 1,8 milions.
  • La guerra de l'Afganistan va començar l'octubre del 2001, encara no un mes després dels atemptats perpetrats per al-Qaida a Nova York i Washington.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Guerra de l'Irac: xifres i fets.
Els infants a l'Irac: dades de la UNICEF.
Qüestionari sobre l'Irac.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua