Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Mediterrània

Biodiversitat amenaçada

En el centenari de Jacques Cousteau...

...una expedició que convida a l'esperança


dilluns, 30 d'agost de 2010
La Mediterrània és una mar compresa entre els continents europeu, africà i asiàtic, que comunica amb l'Oceà Atlàntic per l'estret de Gibraltar i amb la mar Negra pels estrets dels Dardanels i del Bòsfor (entre aquests dos hi ha la petita mar de Màrmara).

La Mediterrània té una gran significació històrica i cultural, i sovint rep el qualificatiu, ben merescut, de bressol de civilitzacions. En les ribes d'aquesta mar, s'hi van desenvolupar les civilitzacions fenícia, egípcia, grega i romana, i també s'hi van estendre les principals religions monoteistes (creença en un sol déu): jueva, cristiana i islàmica.

Però la regió mediterrània també té un valor ecològic extraordinari. Hi viuen entre quinze mil espècies i vint-i-cinc mil, el 60% de les quals són endèmiques (no n'hi ha enlloc més). També n'és endèmica una tercera part de la fauna.

Ara, el fet és que aquesta riquesa ecològica, aquesta gran biodiversitat, es troba amenaçada, com constatava un estudi publicat fa dos anys per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (IUCN).

Biodiversitat amenaçada


+ Mapa de la Mar Mediterrània.
Segons l'estudi, de les 1.912 espècies avaluades d'amfibis, ocells, peixos cartilaginosos, peixos endèmics d'aigua dolça, crancs, mamífers, libèl·lules i rèptils, el 19% es trobaven amenaçades (5% en perill crític, 7% en perill i 7% vulnerables), i n'hi havia setze, pel cap baix, que havien desaparegut del tot. La pèrdua de biodiversitat es devia, sobretot, a la reducció i degradació d'hàbitats (per la construcció de preses, d'infrastructures costaneres), però també a la contaminació, a les sequeres, a les espècies invasores, a la caça excessiva i a la sobreexplotació pesquera.

En el centenari de Jacques Cousteau...


+ Jacques-Yves Cousteau. Foto: Societat Cousteau.
Aquest 2010 ha fet cent anys del naixement de l'occità, Jacques-Yves Cousteau (1910-1997), un dels oceanògrafs i naturalistes més importants del segle XX. A bord del vaixell Calypso, Cousteau va fer un munt d'expedicions de recerca del fons marí, que va descobrir al món en més d'un centenar de documentals cinematogràfics, dos dels quals guardonats amb l'Oscar de Hollywood: 'El món del silenci' (1956) i 'Un món sense sol' (1964).

...una expedició que convida a l'esperança


+ Vista de les illes Medes.
Coincidint amb el centenari, la Societat Cousteau i la Societat Nacional Geographic van emprendre el mes de juny una expedició per la Mediterrània, amb partença de Marsella i escales a les reserves marines de Scandola (Còrsega), illes Medes (Baix Empordà), illa de s'Espardell (Formentera) i arxipèlag de Cabrera (Mallorca). L'expedició (comandada pel biòleg català Enric Sala i pel fill petit de Cousteau, Pierre-Yves) tenia per objecte comparar la biodiversitat enregistrada per Cousteau seixanta-cinc anys enrere amb la d'ara. La conclusió fou que la biodiversitat mediterrània havia minvat molt, però també que es podia recuperar, com les mateixes reserves marines demostraven.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La Mar Mediterrània fa 2,5 milions quadrats de superfície i té una profunditat mitjana de 1.500 metres.
  • Hi moren rius importants, com l'Ebre, el Roine, el Po i el Nil, el més llarg del món, de 6.650 quilòmetres.
  • Els romans, que van dominar-ne totes dues ribes, anomenaven la Mediterrània 'Mare Nostrum' ('Mar Nostra').

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mar Mediterrània: vídeo de National Geographic.
El linx pardina, o linx ibèric, un altre mamífer en perill crític.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua