Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Espais naturals protegits

Singularitat

A la resta del país

El Montseny i Menorca, reserves de la biosfera


dilluns, 23 d'agost de 2010
Hi ha espais que tenen una gran biodiversitat biològica, i les administracions els regulen per llei a fi de preservar-la. Catalunya, per exemple, en té delimitats cent seixanta-cinc, d'espais d'aquests, d'una superfície total equivalent al 30% de tot el territori.

N'hi ha que són objecte d'un nivell de protecció superior: són els anomenats espais naturals de protecció especial, agrupats en quatre categories: parc nacional, parc natural, paratge natural d'interès nacional i reserva natural.

A Catalunya n'hi ha disset, d'espais naturals de protecció especial. El 1955 es va determinar el primer: el parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, senyorejat per la muntanya dels Encantats i integrat per prop de dos-cents estanys; i fa dos mesos es va definir l'últim: el parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, que és a tocar del parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

Des de la pàgina Parcs de Catalunya es pot fer un cop d'ull a cadascun d'aquests espais. Entre més coses, s'hi inclou una guia de visita, una galeria multimèdia, una agenda d'activitats, itineraris, normes, consells...

Singularitat


+ Volcà de Santa Margarida (Santa Pau, Garrotxa).
Els espais naturals presenten, tots, una singularitat ben marcada. Esmentem-ne tres, a tall d'exemple: el parc natural de la muntanya de Montserrat, paratge únic en què es fusionen natura, cultura i espiritualitat (el monestir té mil anys ); el de la Zona Volcànica de la Garrotxa, màxim exponent del paisatge volcànic de la Península Ibèrica (comprèn una quarantena de cons volcànics); i el del Delta de l'Ebre, l'hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental, després del de la Camarga (Provença, Occitània).

A la resta del país


+ Les illes Columbrets.
Naturalment, d'espais naturals protegits, també n'hi ha a la resta de territoris dels Països Catalans. Heus-ne ací uns quants: del País Valencià, el parc natural del penyal d'Ifac, el de la Serra Calderona, el de les illes Columbrets i el de l'Albufera, situat a uns deu quilòmetres de València; de les Illes, el paratge natural de la Serra de Tramuntana, el parc natural de s'Albufera, el de s'Albufera des Grau i el de ses Salines d'Eivissa i Formentera. Andorra té els parcs naturals de les Valls del Comapedrosa, de la Vall del Madriu-Perafita-Claror i de Sorteny.

El Montseny i Menorca, reserves de la biosfera


+ Imatge per satèl·lit de l'illa de Menorca.
Hi ha àrees que han reeixit a conciliar la preservació del patrimoni natural i de la biodiversitat amb les activitats humanes (d'aquesta conciliació, se'n diu desenvolupament sostenible). La UNESCO declara aquestes àrees reserves de la biosfera. Ara mateix n'hi ha 564 disseminades per 109 països. El nostre en té dues: el Montseny, que també és parc natural, i l'illa de Menorca.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Rutes 'ecoturístiques' per Andorra.
Sobre la xarxa europea Natura 2000.
Sa Dragonera, parc natural.
Yellowstone, el parc nacional més antic dels Estats Units.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua