Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Any Chopin

Fryderyk Chopin i George Sand...

...a Mallorca

Chopin, el poeta del piano


dijous, 22 de juliol de 2010
Aquest 2010 és l'Any Chopin, en commemoració dels dos-cents anys del naixement del compositor i pianista polonès, Fryderyk Chopin (1810-1849), un dels grans exponents del romanticisme musical.

Naturalment, el centre de l'Any Chopin és Polònia, que ha dedicat al compositor un nou museu, obert el mes de març a Varsòvia, la capital (bé que es va instal·lar a París amb vint anys, Chopin sempre va sentir-se sempre molt lligat a la seva pàtria, en aquell temps sota el jou de Rússia).

Però el bicentenari també és objecte de commemoració a casa nostra. Chopin va sojornar tres mesos llargs a Mallorca (1838-1839), motiu més que sobrat perquè el govern de les Illes s'afegís a l'Any Chopin. El programa d'activitats, començades el gener, inclou el tradicional Festival Internacional Chopin de Valldemossa, que començarà l'1 d'agost.

Abans de partir rumb a Mallorca, Chopin va passar uns quants dies a Barcelona, i hi va tornar després, de retorn de l'illa. Ens ho recorda la pàgina del consolat de Polònia a Barcelona, coordinador de l'Any Chopin a Catalunya, juntament amb el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat.

Fryderyk Chopin i George Sand...


+ Vista de Valldemossa.
Fryderyk Chopin va arribar a Mallorca el 8 de novembre de 1838, en companyia de la seva enamorada, l'escriptora francesa George Sand (pseudònim d'Armandine-Aurore-Lucie Dupin), i dels fills d'aquesta, Maurice i Solange. Delicat de salut, Chopin confiava que el clima benigne de l'illa l'ajudaria a refer-se. Tots quatre es van acabar instal·lant a la cartoixa de Valldemossa, desamortitzada pel govern espanyol feia encara no quatre anys.

...a Mallorca


+ Sand va evocar l'estada a l'illa al llibre 'Un hivern a Mallorca'.
Però les coses, a Valldemossa, van anar de mal borràs. Era hivern i hi feia molt de fred, la salut de Chopin no millorava i la vida que hi menava amb Sand topava amb la incomprensió i la malfiança dels habitants del poble. Decebuda, la parella d'artistes romàntics va abandonar Mallorca el 13 de febrer de 1839. Sand, una dona idealista, avançada al seu temps, va evocar l'estada a l'illa en un llibre polèmic: 'Un hivern a Mallorca'.

Chopin, el poeta del piano


+ Chopin, retratat per Eugène Delacroix.
Chopin és sovint anomenat el poeta del piano, instrument que ja tocava destrament als sis anys (als set va començar a compondre, i als vuit va fer el primer concert). La seva obra (poloneses, masurques, nocturns, sonates, preludis, balades...) s'inscriu dins el romanticisme, període que va succeir al classicisme (Ludwig van Beethoven féu de pont entre tots dos períodes). La música romàntica prioritzava la individualitat, els sentiments, les emocions.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Fryderyk Chopin va morir a París, de fibrosi quística, a trenta-nou anys. La darrera voluntat fou que traslladessin el seu cor a Polònia, a l'església de la Santa Creu de Varsòvia.
  • A Barcelona, Chopin i Sand van allotjar-se a l'hotel Quatre Nacions de la Rambla. El 22 de setembre d'enguany s'hi instal·larà una placa commemorativa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La Varsòvia de Chopin: joc.
'Chopin i els nens': un conte.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua