Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Jane Goodall: mig segle amb els ximpanzés

Descobriments cabdals

Els ximpanzés, els parents més pròxims de l'home

Amenaces


dijous, 15 de juliol de 2010
El 14 de juliol de 1960, ahir va fer cinquanta anys, la primatòloga anglesa Jane Goodall (Londres, 1934) feia cap a Gombe (Tanzània), a la riba oriental del llac Tanganyika, per començar-hi una activitat científica que encara dura, centrada en l'estudi dels ximpanzés.

Goodall es va fer acompanyar de sa mare, perquè les autoritats britàniques (en aquell temps la zona era un protectorat de la Gran Bretanya) no volien que una noia de vint-i-sis anys s'estigués tota sola a la reserva de Gombe.

Sota els auspicis del prestigiós antropòleg Louis Leakey, Goodall va començar a estudiar el comportament dels ximpanzés, amb la idea última de comprendre millor l'evolució humana.

Anava equipada amb ben poca cosa: una llibreta i un parell de prismàtics; però la paciència i la determinació la van portar a fer descobriments molt importants, aplegats en llibres que han acabat tenint una gran influència, com 'Els ximpanzés de Gombe: patrons de comportament' (1986).

El 1977 va fundar l'Institut Jane Goodall, compromès amb la protecció del medi i dels animals, particularment dels ximpanzés.

Descobriments cabdals


+ Jane Goodall amb el ximpanzé LaVielle. Foto: The Jane Goodall Institute.
La recerca científica de Jane Goodall va començar molt aviat a llevar fruit. El 1960, el mateix any de l'arribada a l'Àfrica, va descobrir que els ximpanzés no eren herbívors, sinó omnívors (menjaven plantes, però també carn); i que tenien la capacitat de fabricar eines i de servir-se'n (aleshores la comunitat científica es pensava que aquesta capacitat era exclusiva de l'home).

Els ximpanzés, els parents més pròxims de l'home


+ Els ximpanzés comparteixen amb l'home més del 98% del codi genètic.
Mamífers de l'ordre dels primats, els ximpanzés són els parents més pròxims de l'home, amb qui comparteixen més del 98% del codi genètic. Habiten a l'Àfrica equatorial, dintre selves i boscs situats a la vora dels grans rius, on formen comunitats de 5-150 individus, d'estructura social complexa, jerarquitzada. N'hi ha dues espècies: el ximpanzé comú (Pan troglodytes) i el ximpanzé pigmeu o bonobo (Pan paniscus).

Amenaces


+ El ximpanzé figura a la 'Llista Vermella d'Espècies Amenaçades'.
Totes dues espècies figuren a la 'Llista Vermella d'Espècies Amenaçades', de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (IUCN). Paradoxalment, l'amenaça principal de la supervivència dels ximpanzés és l'home: caça furtiva; pèrdua i fragmentació d'hàbitats (degudes a l'extensió agrícola, a la desforestació) i transmissió de malalties.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Arribada a Gombe, Jane Goodall va posar nom als ximpanzés, fins aleshores designats amb números.
  • Durant la dècada del 1970 Goodall fou testimoni del costat més fosc dels ximpanzés: una 'guerra' entre grups que va durar quatre anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els ximpanzés diuen que no: vídeo.
La recerca de Goodall a Gombe: cronologia interactiva.
Distribució geogràfica dels grans simis.
Esbós biogràfic del primatòleg Jordi Sabater Pi (1922-2009).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua