Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El lligam Picasso-Rusiñol

Rusiñol, retratat per Picasso

Il·lustracions de 'L'auca del senyor Esteve'

Rusiñol, col·leccionista d'obres de Picasso


dilluns, 12 de juliol de 2010
Fins el 5 de setembre es podrà veure al Museu Picasso de Barcelona l'exposició 'Picasso vs. Rusiñol', sobre els lligams de Pablo Picasso, tal vegada l'artista més famós del segle XX, i Santiago Rusiñol, escriptor, pintor i icona del modernisme català.

Picasso i Rusiñol van coincidir a Barcelona al tombant dels segles XIX-XX. El primer era aleshores un jove estudiant de belles arts que cercava referents; el segon, un dels principals animadors de la vida cultural barcelonina i un artista consagrat que havia fet llargues estades a París, capital mundial de l'art.

Picasso va rebre la influència de Rusiñol, però aquesta influència va començar a minvar el 1902, l'any del seu segon sojorn a París. Així s'explica a l'exposició, organitzada conjuntament pel Museu Picasso i el Museu Cau Ferrat de Sitges.

S'hi apleguen cent quaranta-cinc obres, la majoria de Picasso i de Rusiñol, però també del Greco, de Carles Casagemas, de Ramon Casas, d'Isidre Nonell...

Rusiñol, retratat per Picasso


+ Pablo Picasso. 'Santiago Rusiñol en un jardí'. Arte Joven, 1 (31 de març de 1901), p. [5]. Biblioteca Museu Picasso, Barcelona.
Que Picasso va sentir-se atret per la figura de Rusiñol, en donen fe els vint-i-un retrat que li va fer en tan sols quatre anys, del 1899 al 1903 (l'exposició en presenta una dotzena d'originals). En un d'aquests retrats Rusiñol apareix caracteritzat com 'El cavaller de la mà al pit', obra del Greco. L'interès de Picasso pel Greco, l'hi devia desvetllar Rusiñol, un dels artistes que més el va reivindicar.

Il·lustracions de 'L'auca del senyor Esteve'


+ Ramón Casas (dibuix), Gabriel Alomar (rodolí). 'L'auca del senyor Esteve', Barcelona, 1907. Museu Cau Ferrat, Sitges.
L'atracció de Picasso per Rusiñol no es va circumscriure al seu període barceloní (1895-1904). El pintor malaguès va continuar visitant després el Cau Ferrat, el museu instal·lat per Rusiñol a Sitges (Garraf); i els anys 1960 va fer una sèrie d'il·lustracions de 'L'auca del senyor Esteve', la novel·la més popular de Rusiñol, sobre la relació de l'artista amb la societat burgesa. Aquestes il·lustracions també són a l'exposició del Museu Picasso.

Rusiñol, col·leccionista d'obres de Picasso


+ El Museu del Cau Ferrat fou fundat per Santiago Rusiñol el 1894.
L'admiració de Picasso fou corresposta per Rusiñol, que de seguida va adonar-se del talent que tenia i en va començar a col·leccionar obres; les que Picasso feia en aquell temps, les subhastava al local barceloní els Quatre Gats, centre difusor de les idees modernistes. Rusiñol li va comprar sis dibuixos, cinc dels quals es poden veure a l'exposició.

MATERIALS

  • 'Picasso vs. Rusiñol'
    Format:Web
    Del 28 de maig al 5 de setembre al Museu Picasso de Barcelona.
  • Museu Picasso
    Format:Web
    Obert el 1963, conté una col·lecció permanent de més de tres mil vuit-centes obres.
  • Centre Picasso
    Format:Web
    Emplaçat a Horta de Sant Joan (Terra Alta).
  • Santiago Rusiñol
    Format:Web
    Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

QUE HO SABIES?

  • A la darreria del segle XIX Santiago Rusiñol va adquirir a Sitges dues cases de pescadors que va convertir en el Cau Ferrat, lloc de residència i d'estudi. El Museu del Cau Ferrat tornarà a obrir el 2012, quan se n'haurà acabat la restauració.
  • El Rusiñol pintor emprava molt el color blau, un color que va definir una de les èpoques de Picasso, entre els anys 1901 i 1904.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El modernisme: interactiu didàctic.
Els Quatre Gats, abans i ara.
Obres de Rusiñol (Museu Nacional d'Art de Catalunya).
Fragment del film 'Sobreviure a Picasso', de James Ivory.
I també...
  • Auca de Santiago Rusiñol.
  • Pablo Picasso, cappare del cubisme.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua