Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El diner, una història de falsificacions

El perfeccionament de la moneda

L'euro, un nou envit

Noves formes de pagament


dilluns, 14 de juny de 2010
Des de l'11 de juny es pot visitar l'exposició 'La moneda falsa: de l'antiguitat a l'euro', preparada pel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Disposada a la sala d’exposicions temporals de numismàtica, restarà oberta fins l'1 de maig de 2011.

L'exposició convida el visitant a conèixer la història de la moneda falsa, des del segle VI aC fins a l'actualitat, i recull alguns dels aspectes que han acompanyat la falsificació del diner, com ara la persecució policíaca i judicial. Tot i les penes molt severes prescrites, aquest delicte mai no ha desaparegut.

Unes tres-centes cinquanta peces donen compte de la gran varietat de moneda falsa d'època, bitllets i targetes de crèdit. Al costat de reproduccions legítimes, n'hi ha que imiten la moneda legal sense reeixir-hi completament. A l'exposició es pot llegir el testimoni dels experts que van ser capaços de distingir les monedes falses de les autèntiques.

El perfeccionament de la moneda


+ Falsificació d'un ral de València d'Alfons IV. Font: MNAC.
El primer divisor de plata es va falsificar, probablement, a la seca grega d'Empúries. La falsificació ha contribuït decisivament a millorar la moneda oficial i a dificultar-ne la imitació. El retall del metall preciós de les monedes, l'aparició de balances i pesals per a verificar-ne el pes exacte o la introducció del cordó decorat dels cantells han estat avenços tècnics importants.

L'euro, un nou envit


+ Falsificació d'un bitllet de 50 euros del Banc Central Europeu. Font: MNAC.
L'estrena d'una nova moneda comuna a dotze estats europeus l'any 2002 va ser una proesa. Hi ha mesures de seguretat que protegeixen les monedes i bitllets autèntics i permeten, amb certes garanties, que funcionin amb les màquines dispensadores de tota l'eurozona. Per exemple, les monedes d'un euro i de dos s'han fabricat amb una encunyació de dos metalls, amb tres capes gravades al cantell amb una llegenda.

Noves formes de pagament


+ Cada dia hi ha més clients que compren de tot des de l'ordinador.
La moneda i el paper moneda han perdut importància en favor de les targetes de crèdit i de noves formes de pagament electrònic. Les bandes magnètiques o els codis personals de seguretat són mètodes més moderns per a impedir les falsificacions. A més, l'extensió d'internet ha fet créixer el comerç electrònic. Cada dia hi ha més clients que compren de tot des de l'ordinador, i ara la manera de protegir els diners és d'impedir que es pugui falsejar la identitat de qui n'és propietari.

QUE HO SABIES?

  • El bitllet de cinquanta euros ha estat el més falsificat. Segons el Centre d'Anàlisis de Falsificacions del BCE, el mètode de contrastar-ne l'autenticitat consisteix a 'tocar, mirar i girar' els bitllets.
  • Les monedes més antigues eren fetes d'objectes que hom valorava, com ara perles o pedres, d'un valor comercial similar al del material.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Evolució de la moneda de cap a cap de la història (Gabinet Numismàtic de Catalunya).
Descobreix els canvis polítics que han afectat l'evolució de la nostra moneda.
Mecanismes de seguretat perquè no es puguin falsificar els bitllets d'euro.
El mòbil pot rellevar aviat la targeta de crèdit i esdevenir un nou mètode d'intercanvi comercial.
I també...
  • El 2002 l'euro va substituir tot de monedes que ara són peces de col·lecció.
  • El film 'Die Fälscher' ('Els falsificadors') narra la veritable història de Salomon Sorowitsch. Pres en un camp de concentració, ajuda els nazis a falsificar bitllets per poder sobreviure.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua