Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Refranys: dels llibres a la xarxa

Refranys.com: Paremiologia catalana

En cerca dels refranys més populars

Refranys meteorològics


dilluns, 31 de maig de 2010
Se n'ha dit que eren la primera forma d'expressió de la saviesa popular, una saviesa transmesa oralment de generació en generació. Parlem dels refranys, que podem definir com frases de to sentenciós que expressen un ensenyament o una norma de conducta.

Els refranys han estat aplegats per escriptors, filòlegs, folcloristes. El 1951 Joan Amades va publicar 'Refranyer català comentat', i aquell mateix any Manuel Sanchis Guarner va publicar 'Calendari de refranys'.

També han estat incorporats als diccionaris. Per exemple, al 'Diccionari català-valencià-balear', o Diccionari Alcover-Moll, apareix la definició del mot, i seguidament, un recull de refranys relacionats. Aquest diccionari es pot consultar de franc via internet.

De fet, la paremiologia, és a dir, l'estudi dels refranys i dels proverbis (o parèmies), és força present a la xarxa.

Refranys.com: Paremiologia catalana


+ La pàgina aplega la major part de la recerca duta a terme per Pàmies.
N'és un exemple la pàgina Paremiologia catalana, que porta per subtítol 'Refranys, dites, frases fetes, proverbis... Una mica de tot'. L'autor: el lingüista barceloní establert a Vallromanes (Vallès Or.), Víctor Pàmies Riudor. Aquesta pàgina aplega la major part de la recerca duta a terme per Pàmies, autor d'una dotzena de blocs, la major part sobre paremiologia: Biblioteca paremiològica, Diccitionari, Dites i frases fetes, Enciclopèdia paremiològica, Paremiologia didàctica, Paremiosfera, Refranyer català-castellà, Refranyer temàtic, Un polsim de refranys...

En cerca dels refranys més populars


+ El propòsit és d'establir els deu refranys més populars.
El bloc principal de Pàmies és Raons que rimen, des del qual ha llançat una iniciativa participativa destinada a establir els deu refranys més populars de la llengua catalana. En aquesta iniciativa, començada el mes de març, ja hi han pres part més d'un miler d'internautes, que li han tramès una llista pròpia dels deu refranys que més tenen presents. Naturalment, la intenció és que la llista definitiva sigui representativa de tots els Països Catalans.

Refranys meteorològics


+ De refranys de l'oratge, n'hi ha un munt.
Consignem ara una altra iniciativa inclosa dins l'àmbit de la paremiologia: Badare, un banc de dades digitalitzat de refranys del calendari i de l'oratge de les llengües romàniques (derivades del llatí parlat). Al darrere d'aquesta iniciativa hi ha José Enrique Gargallo, professor del Departament de Filologia Romànica de la Universitat de Barcelona. Gargallo també ha estat l'organitzador del Segon Seminari Internacional sobre Refranys Meteorològics, que s'ha fet a Barcelona aquest mes de maig.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La intenció de Víctor Pàmies és de fer pública la llista dels refranys catalans més populars entre finals de setembre i començaments d'octubre.
  • Tres refranys sobre el mes de juny: 'Al juny, la falç al puny' (al·lusiu al temps de la sega en algunes contrades); 'Si plou el primer de juny, el mal temps és lluny'; 'De prop o de lluny, Corpus pel juny'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua