Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'BVP': Barcelona, València, Palma

El futur, la realitat lingüística, el gòtic...

'La ciutat dels horrors'

Dades de tota mena


dijous, 27 de maig de 2010
S'acaba d'inaugurar l'exposició 'Barcelona-València-Palma, una història de confluències i divergències', centrada en les relacions entre aquestes tres ciutats mediterrànies.

L'exposició, oberta fins el 12 de setembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), té tres comissaris: l'artista barceloní Ignasi Aballí, el periodista valencià Vicent Sanchis i l'escriptor mallorquí Melcior Comes.

Barcelona, València i Palma (o Ciutat de Mallorca) són tres ciutats unides per la història, per la cultura i per la llengua catalana. La idea de l'exposició, també designada per l'abreviatura 'BVP', és de fer veure els punts d'unió, però també les diferències, les particularitats pròpies.

I de fer veure tant els aspectes positius com els negatius. El tarannà festiu i obert de la gent, l'arquitectura gòtica, però també la corrupció, el desgavell urbanístic. Tot això, a través de sis àmbits diferents: 'La ciutat del futur', 'Llengua', 'Ciutat espectacle', 'Ciutat lletja: corrupció urbanística i turisme', 'Ciutat hedonista' i 'Ciutat medieval'.

Després de Barcelona, l'exposició es podrà veure a Palma a final d'any. A València, de moment, no s'ha arribat a cap acord per a oferir-la-hi.

El futur, la realitat lingüística, el gòtic...


+ Palma el 2085. Model de l'Institut Català de Ciències del Clima.
'BVP' s'obre amb una sèrie de mapes que simulen els efectes del canvi climàtic sobre els litorals barceloní, palmesà i valencià el 2085. També il·lustra la realitat lingüística de totes tres ciutats: la presència del català i de l'espanyol, però també d'unes altres llengües introduïdes pels nous immigrants: amazic, urdú, xinès... L'últim àmbit és dedicat al temps medieval, i inclou maquetes d'edificis gòtics com la catedral de València, la Llotja de Mallorca i les Drassanes de Barcelona.

'La ciutat dels horrors'


+ L'espai és obert a la participació de visitants i internautes.
Com apuntàvem, l'exposició fa autocrítica i dóna cabuda als aspectes més foscs, més lletjos, de les tres ciutats: corrupció, paisatge degradat, turisme de masses, tot plegat il·lustrat amb fotografies, maquetes, records de gust dubtós... Afegim-hi, encara, el mosaic interactiu 'La ciutat dels horrors', confegit amb les imatges que els visitants i els internautes (hom pot votar via internet) consideren més lletges.

Dades de tota mena


+ L'exposició ofereix dades del nombre de turistes estrangers.
El punt final de 'BVP' és una sala en què es projecten dades estadístiques sobre les tres ciutats. N'hi ha de tota mena: població, nombre de turistes estrangers... Algunes són curiosíssimes: que Barcelona tenia l'any passat una població de dues mil cotorres (més que no cap altra ciutat europea); que hi residia un únic ciutadà originari de les illes Seychelles; que a València hi va haver trenta-nou dies de cel ennuvolat...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Barcelona és més poblada que no pas València i Palma, tot i tenir el terme municipal més reduït.
  • L'exposició 'BVP' comprèn una sala que dóna compte de la rivalitat futbolística entre Barça, València i Mallorca.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cop d'ull a l'exposició 'BVP'.
L'artista Daniel G. Andújar, autor de la sala que il·lustra la corrupció.
Vídeo de presentació de 'Barcelona-València-Palma'.
El 'Diccionari català-valencià-balear', en línia.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua