Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions a la Gran Bretanya

Gordon Brown, el continuador de Blair

David Cameron, el conservador modern

Nick Clegg, la sorpresa liberal


dilluns, 3 de maig de 2010
Dijous, 6 de maig, hi haurà eleccions a la Gran Bretanya, de les quals eixirà el govern britànic dels cinc anys vinents.

Des de fa noranta anys les eleccions britàniques són cosa de dos: del Partit Conservador, de centre-dreta, i del Partit Laborista, de centre-esquerra. Però aquest bipartidisme pot tocar ara a la fi gràcies als liberal-demòcrates, de tendència centrista.

Aquesta possibilitat és reflectida als sondatges, que atorguen la victòria al conservador David Cameron, amb 6-9 punts d'avantatge sobre el laborista Gordon Brown i sobre el liberal-demòcrata Nick Clegg, que apareixen empatats. Si aquests pronòstics es confirmen, els liberal-demòcrates poden ésser decisius en la formació del nou govern.

La popularitat de Clegg s'ha vist afavorida pels debats televisius entre candidats, els primers de la història de la Gran Bretanya. De debats, se n'han fet tres, amb participació de Brown, Cameron i Clegg. No hi han pogut participar ni Alex Salmond ni Ieuan Wyn Jones, caps del Partit Nacional Escocès i del Partit de Gal·les (l'exclusió ha estat criticada per totes dues forces nacionalistes).
  • ! Actualització el 07/05/2010 a les 07:50

Gordon Brown, el continuador de Blair


+ Gordon Brown.
Gordon Brown, de cinquanta-nou anys, ha ocupat el càrrec de primer ministre de la Gran Bretanya aquests últims tres anys, d'ençà de la retirada de Tony Blair. Introvertit, batallador i expert en temes econòmics (fou ministre d'Economia els anys 1997-2007), Brown es presenta com la millor opció per a assegurar la recuperació econòmica de la Gran Bretanya. Hom li retreu manca de carisma, un carisma que sí que tenia Blair.

David Cameron, el conservador modern


+ David Cameron.
David Cameron és l'home que pot tornar els conservadors al poder, després de catorze anys de governs laboristes. Educat en institucions de gran prestigi (Eton, Oxford), Cameron ha mirat de modernitzar el Partit Conservador, d'adaptar-lo a la societat, amb un discurs menys ideològic: és per això que hom l'ha qualificat com el Tony Blair dels conservadors (Blair va arribar al poder després d'haver renovat el Partit Laborista).

Nick Clegg, la sorpresa liberal


+ Nick Clegg.
David Cameron té quaranta-tres anys, els mateixos que Nick Clegg, la gran sorpresa de la campanya electoral: va guanyar contra pronòstic el primer debat televisiu. Orador brillant i poliglot (parla cinc llengües), Clegg és el candidat dels liberal-demòcrates, més europeistes que no pas els conservadors i els laboristes. Els liberal-demòcrates són els més perjudicats pel sistema electoral britànic, majoritari (no pas proporcional).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Les eleccions britàniques es fan, per convenció, en dijous. No es poden fer ni en dia festiu ni en cap de setmana.
  • 'Parlament penjat'. Així s'anomena popularment a la Gran Bretanya el parlament que surt d'unes eleccions en què cap partit no ha aconseguit la majoria absoluta (això no passa des del 1974).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El 10 de Downing Street, residència oficial del primer ministre.
El Partit Nacional Escocès, inequívocament independentista
Els diaris The Times i The Guardian fan públiques les preferències electorals.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua