Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Poca verdura i massa refrescs?'

Hàbits alimentaris dels escolars: aspectes negatius...

...i aspectes positius

A escola havent esmorzat


dijous, 29 d'abril de 2010
Els infants i joves catalans no mengen prou verdura, ni prou fruita, ni prou peix. Aquesta és una de les conclusions principals d'un estudi sobre els hàbits alimentaris dels escolars catalans, dut a terme per la Fundació Alícia i pel portal Recerca en Acció.

L'estudi ha analitzat la dieta de 1.375 escolars catalans de deu anys a divuit. Els escolars, pertanyents a una trentena d'escoles de Catalunya, a més d'una del País Valencià, han anotat els aliments presos durant una setmana.

L'estudi general a banda, cadascuna de les escoles participants ha rebut un informe en què s'indicaven les mancances alimentàries detectades. A partir d'aquest informe, les escoles han de presentar ara un seguit de propostes de millora.

Aquestes propostes de millora s'aniran publicant d'aquí a final de maig a la pàgina de Recerca en Acció, 'Poca verdura i massa refrescs?'. També s'hi aniran explicant, al detall, els resultats de l'estudi.

Un estudi que ha pres en consideració el consum setmanal de fruita; de verdura i hortalisses; de llegums; de peix; de peix blau; de refrescs; i de pastissos i dolços; també ha valorat si els infants i joves esmorzaven a casa.

Hàbits alimentaris dels escolars: aspectes negatius...


+ La majoria dels enquestats no menja prou verdura.
Com apuntàvem, l'estudi alerta sobre el consum insuficient de verdura, fruita i peix. Solament l'1% dels enquestats pren les dues racions el dia de verdura recomanades pels experts, i un 10% no en pren gens. El 7% pren les 2-3 peces de fruita prescrites, percentatge molt baix, i tampoc no són bones les dades de consum de peix: el 23% no en pren, per bé que el 40% en pren dues racions o més la setmana.

...i aspectes positius


+ El 36% menja llegums dues vegades la setmana.
Més falagueres són les dades de consum de llegums: el 36% segueix les recomanacions i en menja dues vegades la setmana, pel cap baix, i el 38%, una. Els enquestats no semblen especialment llaminers: el 57% fa un consum moderat dels productes de rebosteria, però el 15% en consumeix cada dia, cosa que no s'ha de fer. La majoria (65%) també fa un consum moderat de begudes refrescants (Coca-Cola, Fanta...).

A escola havent esmorzat


+ El 80% esmorza abans d'anar a escola.
L'estudi remarca la importància d'esmorzar a casa, abans d'anar a escola, cosa que fan la gran majoria dels enquestats: 80%. Naturalment, esmorzar ajuda a millorar el rendiment, tant físic com intel·lectual; i, contra allò que hom pot pensar, és un factor determinant en la prevenció de l'obesitat: si hom no esmorza, és més fàcil que piqui entre hores, normalment aliments amb alt contingut de sucres i greixos.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'estudi de la Fundació Alícia i Recerca en Acció s'ha basat en una mostra de 1.375 escolars: 590 de 14-15 anys, 398 de 16-18, 258 d'11-13 i 129 de 10.
  • No s'hi observen diferències remarcables entre nois i noies, tret que aquestes consumeixen refrescs més moderadament.
  • El consell assessor de la Fundació Alícia és presidit pel cuiner Ferran Adrià i té la col·laboració del cardiòleg Valentí Fuster.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Com treballar a l'aula el projecte 'Poca verdura i massa refrescs'.
Piràmide de l'alimentació sana.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua