Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Escacs: el número u més jove

El Mozart dels escacs

El mestratge de Kaspàrov

Un joc mil·lenari


dimarts, 6 d'abril de 2010
Es diu Magnus Carlsen, té dinou anys i des de fa tres mesos és el número u mundial dels escacs, el més jove de la història.

Carlsen va atènyer la primera posició del rànquing de la Federació Mundial d'Escacs l'1 de gener de 2010, amb dinou anys i trenta-dos dies. Darrere seu hi ha, ara mateix, el búlgar Veselin Topalov, el rus Vladímir Kramnik i el tàmil Viswanathan Anand, vigent campió del món.

Ara, tot i la fita aconseguida, Carlsen no viu gens obsedit pels escacs. En les entrevistes que li han fet aquests últims mesos ha insistit a dir que era un noi corrent, que mirava de fer les mateixes coses que feia la gent de la seva edat (entre les seves afeccions hi ha el futbol i el tennis).

També ha reconegut el mestratge de l'ex-campió del món, Garry Kaspàrov, que aquest últim any li ha fet d'entrenador.

El Mozart dels escacs


+ Carlsen va atènyer la primera posició amb dinou anys i trenta-dos dies.
Nat el 1990 a la ciutat noruega de Tønsberg, Magnus Carlsen és sovint anomenat el 'Mozart dels escacs', perquè el músic Wolfgang Amadeus Mozart a cinc anys ja tocava amb manya el violí i els instruments de tecla. Carlsen en tenia vuit, d'anys, quan va afeccionar-se als escacs. Als tretze va aconseguir el títol de Gran Mestre, atorgat pel la Federació Mundial d'Escacs. Era el 2004, any en què també va aconseguir la gesta de fer taules (empatar) amb el rus Garry Kaspàrov, aleshores número u mundial.

El mestratge de Kaspàrov


+ Kaspàrov és considerat un dels millors escaquistes de tots els temps.
Cinc anys més tard, el 2009, Carlsen va fitxar d'entrenador Kaspàrov mateix, considerat un dels millors escaquistes de tots els temps: va dominar el panorama internacional durant vint anys, del 1985 al 2005. De Carlsen, capaç de preveure 15-20 jugades abans de moure peça, Kaspàrov en destaca, entre més coses, la intuïció.

Un joc mil·lenari


+ Els escacs deriven d'un joc anomenat xaturanga.
Populars a tot el món, els escacs tenen arrels antiquíssimes: deriven d'un joc anomenat xaturanga, aparegut a l'Índia el segle VI. Hom hi juga sobre un escaquer en què es disposen les setze peces de cada jugador, blanques i negres. L'objectiu és d'atacar la peça principal del rival, el rei, de fer-li escac i mat. Si cap dels dos jugadors no ho aconsegueix, la partida acaba en taules.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els escacs figuren en la llista d'esports reconeguts pel Comitè Olímpic Internacional, però no tenen categoria d'esport olímpic, si més no de moment.
  • Als cinc anys Magnus Carlsen se sabia de memòria el nombre d'habitants de tots els municipis del seu país, Noruega.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Entrevista de la revista Time amb Magnus Carlsen.
Rànquing de les cent millors escaquistes del món.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua