Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Mil anys d'art, en línia

'Gigafotos'

Museus en línia

'Una mà de contes'


dilluns, 22 de març de 2010
Situat al Palau Nacional de Montjuïc (Barcelona), el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) és una institució museística fonamental per a entendre l'art català.

El MNAC, que l'any passat va fer setanta-cinc anys (és hereu del Museu d'Art de Catalunya, instituït el 1934, en temps de la república), ofereix una panoràmica de l'art català d'aquests últims deu segles, des del romànic fins a mitjan segle XX, avantguardes incloses. També aplega obres d'artistes de fora del país, sobretot renaixentistes i barroques.

Doncs bé, el museu acaba d'obrir un portal que permet de visualitzar de franc les prop de mil nou-centes obres que n'integren les col·leccions permanents. Aquest portal disposa, a més a més, d'un cercador molt precís, cosa que en facilita la consulta.

Cadascuna de les imatges (ampliables i imprimibles) va acompanyada d'una fitxa tècnica en català, anglès i espanyol. La fitxa inclou el títol de l'obra, l'autor, la data de composició, el material emprat, el tema tractat..., i durant els mesos vinents anirà oferint encara més informació: vídeos i documents sobre l'autor i l'obra.

'Gigafotos'


+ Pantocràtor de Sant Climent de Taüll.
En aquest mateix portal, hom pot accedir a dues fotografies d'altíssima resolució. L'una correspon a les pintures murals romàniques de l'absis central de Sant Climent de Taüll; l'altra, a 'La vicaria', obra mestra del pintor reusenc Marià Fortuny. La resolució de les fotografies permet d'observar detalls impossibles de captar mitjançant la contemplació directa de les obres. Totes dues 'gigafotos' són incloses a la pàgina Patrimoni.gencat, que en té deu més.

Museus en línia


+ Museus en línia aplega més de 250.000 fitxes d'objectes artístics.
Les fotografies del nou portal del MNAC s'afegiran ben aviat a la pàgina Museus en línia, impulsada pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya. Aquesta pàgina aplega més de 250.000 fitxes d'objectes de quaranta-cinc museus catalans, entre els quals hi ha el Museu Marítim de Barcelona, el Museu del Joguet de Catalunya, el Museu de Montserrat... Ara mateix, de fitxes del MNAC, n'hi ha 445.

'Una mà de contes'


+ A la pàgina s'hi expliquen, en vídeo, històries inspirades en obres d'art.
'Una mà de contes'. Heus ací una pàgina en línia que permet als més joves d'aproximar-se al magnífic fons del MNAC. S'hi expliquen, en vídeo, vint històries inspirades en sengles obres d'art: pintures de l'absis central de Sant Climent de Taüll; pintures de la conquesta de Mallorca; 'Sant Pere i Sant Pau' del Greco; 'Cala Forn' de Joaquim Sunyer; 'Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem' de Ramon Casas; 'Poble escalonat' de Joaquim Mir; 'Parella amorosa desigual' de Lucas Cranach, el Vell...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Una 'gigafoto' pot tenir cinquanta vegades més resolució que no una foto presa amb una càmera fotogràfica convencional.
  • La tècnica per a obtenir-la és molt semblant a la feta servir per Google en les aplicacions Google Maps i Google Earth.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

MNAC: cop d'ull a la col·lecció d'art modern.
'La vicaria' de Marià Fortuny, vista amb lupa.
'Sant Jordi i la princesa', pintura d'estil gòtic.
'Mediterrània', del pintor noucentista Joaquim Sunyer.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua