Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Pedra de tartera', d'aniversari

Èxit internacional, fenomen a Alemanya

La novel·la

La Conxa, com una pedra de tartera


dilluns, 15 de març de 2010
Aquest 2010 fa vint-i-cinc anys de la publicació de 'Pedra de tartera', l'obra més popular de Maria Barbal Farré (Tremp, Pallars Jussà, 1949), una de les veus principals de la literatura catalana actual.

Quan va aparèixer, 'Pedra de tartera' va rebre els premis Joaquim Ruyra (de narrativa juvenil) i Joan Crexells. D'aleshores ençà, d'aquesta novel·la curta, molt llegida a les escoles, se n'han fet una seixantena d'edicions, a més d'haver estat traduïda a vuit llengües: alemany, asturià, eslovè, espanyol, francès, neerlandès, portuguès i romanès.

En commemoració de l'aniversari, el Teatre Nacional de Catalunya n'estrenarà una versió teatral, entre la darreria d'aquest 2010 i la primeria del 2011, i hom també n'estrenarà una altra en terra alemanya, on la novel·la ha aconseguit un èxit fenomenal. A banda, Carme Arenas, especialista en l'obra de Barbal, en prepara un llibret, dins la sèrie 'Retrats', de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

Els vint-i-cinc anys de 'Pedra de Tartera, primera obra de Maria Barbal, coincideixen amb la publicació d'un nou llibre seu: el recull de relats, 'La pressa del temps' (Columna Edicions).

Èxit internacional, fenomen a Alemanya


+ Edició alemanya de 'Pedra de tartera'.
De 'Pedra de tartera', se n'han venut en català dos-cents mil exemplars. Ara, la popularitat de l'obra ultrapassa, de molt, les nostres fronteres, com proven les traduccions que se n'han fet. A Alemanya, la xifra d'exemplars venuts és espectacular: cent mil, des que s'hi va publicar per primera vegada, el març del 2007 (d'aleshores ençà l'autora hi ha fet una trentena de lectures). El més vinent 'Pedra de tartera' es podrà llegir en anglès, i, abans de gaire, en italià.

La novel·la


+ Maria Barbal.
La trama de 'Pedra de tartera' transcorre en les muntanyes pirinenques del Pallars (terra de naixença de Barbal). N'és protagonista la Conxa, una noia senzilla, discreta, de bon conformar. Com que a casa són molts (és la cinquena de sis germans), i terres, no en tenen gaires, els pares decideixen d'enviar-la a viure amb uns oncles que no tenen fills, en un poble de la mateixa contrada. La Conxa, que mai no es fa dir les coses dues vegades, els ajudarà a casa i al tros. Un bon dia coneix el Jaume, un xicot d'un poble de la vora, expansiu, alegre i amb inquietuds socials, que va d'ací d'allà fent de fuster i de paleta. Enamorada, s'hi casarà i tindran fills; la guerra (la del 1936-1939), però, ho trasbalsarà tot.

La Conxa, com una pedra de tartera


+ Del llibre, se n'han fet una seixantena d'edicions.
'Em sento com una pedra amuntegada en una tartera. Si algú o alguna cosa encerta a moure-la, cauré amb les altres rodolant cap avall; si res no s'atansa, m'estaré quieta aquí dies i dies...' Així es veu la Conxa a les acaballes de la guerra. Endurida pel dolor (com una pedra de tartera), resisteix els embats del destí en silenci, amb gran dignitat. La novel·la toca molts temes: el desarrelament (primerament a casa els oncles, finalment a Barcelona), l'amor, la guerra, la solitud, el paper de la dona...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • En tan sols dos mesos, del març al maig del 2007, es van vendre a Alemanya quaranta mil exemplars de 'Pedra de tartera'. Ara mateix és el llibre més venut de l'editorial alemanya, Transit.
  • 'Escric perquè m'agrada... Escric per tenir la llibertat de dir el que no diria enraonant. Algunes hores, escric per necessitat' (Maria Barbal).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Havent llegit 'Pedra de tartera'.
'Ulleres de sol': cinc narracions.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua