Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Islàndia s'acosta a la UE

Un país de llarga tradició democràtica

Volcans, guèisers, glaceres

Les energies renovables


dilluns, 1 de març de 2010
La Comissió Europea acaba de recomanar l'obertura de negociacions per a l'entrada a la Unió Europea (UE) d'Islàndia, l'estat més occidental del continent europeu, situat just a tocar del cercle polar àrtic.

L'aïllament geogràfic i un nivell de vida molt elevat han fet que l'entrada a la Unió Europa no hagi format part de les prioritats d'Islàndia. Però les coses han canviat d'ençà de la crisi econòmica, una crisi econòmica que hi ha tingut un gran impacte: l'octubre del 2008 el sistema bancari islandès es va col·lapsar i el govern va haver de prendre les regnes dels tres bancs principals del país; encara no un any després, Islàndia sol·licitava formalment d'entrar a la Unió.

L'informe de la Comissió Europea reconeix que Islàndia comparteix molts valors amb la Unió, incloent-hi la democràcia i el respecte dels drets humans; però també remarca que haurà de fer esforços seriosos per a adaptar la legislació pròpia a les regles europees, en àmbits com l'agricultura, la pesca, el control de les finances...

A curt terme l'obstacle principal per a l'ingrés d'Islàndia a la Unió té molt a veure amb la crisi econòmica. La Gran Bretanya i els Països Baixos (estats, tots dos, de la Unió) demanen a Islàndia el pagament de 3.800 milions d'euros, en compensació pels estalvis que ciutadans britànics i neerlandesos van perdre arran de la fallida del banc islandès, Icesave. De moment no hi ha hagut acord i dissabte, dia 6 de març, els ciutadans islandesos hi han de dir la seva via referèndum.

Sigui com sigui, les negociacions sobre l'ingrés a la Unió han de durar un any, pel cap baix. Si es resolen favorablement, encara mancarà el consentiment del poble islandès, també via referèndum.
  • ! Actualització el 07/03/2010 a les 09:00

Un país de llarga tradició democràtica


+ Islàndia és l'estat més occidental del continent europeu.
Hom diu que els primers colons d'Islàndia foren monjos irlandesos, arribats a l'illa el segle VIII. La colonització sistemàtica, la van fer els víkings entre el 870 i el 930, any de la fundació de l'Althingi, tal vegada el parlament més antic del món, encarregat de fer lleis i d'administrar justícia. El 1262 Islàndia va passar sota control noruec, i el 1397, sota control danès. El desvetllament del sentiment nacional va portar la restitució de l'Althingi, el 1848 (havia estat dissolt el 1798). El país es va independitzar definitivament de Dinamarca el 1944.

Volcans, guèisers, glaceres


+ Les glaceres cobreixen l'11,5% del territori islandès.
Islàndia és una illa de l'Atlàntic septentrional, vuit-cents quilòmetres al nord-oest d'Escòcia. El país (tres vegades més extens que no pas Catalunya) és el menys densament poblat d'Europa, amb tres habitants per quilòmetre quadrat de mitjana. La població (313.000) viu al litoral, especialment a l'àrea de Reykjavík, la capital. Islàndia és terra de volcans, d'aigües termals i de guèisers, brolladors que llancen intermitentment aigua calenta i vapor d'aigua; i també de glaceres, que cobreixen l'11,5% del territori.

Les energies renovables


+ L'aigua calenta que brolla de la terra proveeix de calefacció gairebé tota la població.
Islàndia és país capdavanter en l'ús d'energies renovables. L'aigua calenta que brolla de la terra proveeix de calefacció gairebé tota la població, i l'abundor de rius permet de produir electricitat a baix cost. Ara mateix el 75% de tota l'energia consumida prové de l'aprofitament de la forces hidràulica i geotèrmica (la indústria funciona, gairebé exclusivament, amb aquestes dues forces).

MATERIALS

  • Government Offices of Iceland
    Format:Web
    Pàgina oficial del govern islandès.
  • Iceland.is
    Format:Web
    Informació sobre Islàndia. Pàgina del Ministeri d'Afers Estrangers islandès.
  • Visit Iceland
    Format:Web
    Oficina de turisme d'Islàndia, en una quinzena de llengües.
  • Iceland
    Format:Web
    Pàgina de la Comissió Europea sobre Islàndia.
  • Islàndia
    Format:Web
    Enciclopèdia Catalana.
  • Enlargement
    Format:Web
    Pàgina de la Comissió Europea sobre l'ampliació de la Unió.

QUE HO SABIES?

  • El terme 'guèiser' prové de Geysir, brollador d'aquesta mena situat a migjorn d'Islàndia.
  • La glacera Vatnajökull, de 8.300 quilòmetres quadrats, és la més extensa d'Islàndia i de tot Europa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua