Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les obres d'art més cares

Picasso, un artista molt cotitzat

Klimt, Bacon, Van Gogh, Renoir

La subhasta


dijous, 25 de febrer de 2010
A la primeria d'aquest mes de febrer la casa Sotheby's va subhastar 'L'home que camina I', de l'escultor i pintor suís, Alberto Giacometti (1901-1966). El comprador en va pagar 104,3 milions de dòlars (74,1 milions d'euros), nou rècord històric.

L'oferta final, sis vegades superior al preu de sortida, va venir via telefònica, quan feia just vuit minuts que havia començat la subhasta. El comprador va romandre en l'anonimat (cosa freqüent), no així el venedor: Commerzbank AG, el segon banc més important d'Alemanya, després del Deutsche Bank.

La paradoxa és que aquest nou rècord s'ha establert en plena crisi econòmica, la més greu d'aquests últims vuitanta anys. El fet fa pensar que la realitat social i el mercat de l'art segueixen camins ben diferents.

La peça subhastada, un bronze fet a escala, és considerada una de les més importants de Giacometti. La fama de l'artista, lligat els anys 1930 al surrealisme, es deu sobretot a les seves figures solitàries de formes allargassades.

Picasso, un artista molt cotitzat


+ 'Noi amb pipa' (1905).
El preu de 'L'home que camina I' ha superat per poc 'Noi amb pipa' ('Garçon à la pipe') de Pablo Picasso, venuda el 2004 a Nova York per 104,1 milions de dòlars. L'obra, pintada a París el 1905, s'inscriu en l'època rosa de l'artista, caracteritzada pels tons rosats, ataronjats, terrosos, en contrast amb els blavosos de l'època immediatament anterior (dita, justament, blava). El 2006, també a Nova York, es va subhastar 'Dora Maar amb gat', tinguda per la tercera obra més cara de la història (95,2 milions de dòlars). La peça, d'estil cubista, és del 1941 (en aquell temps Dora Maar era musa i amant de Picasso).

Klimt, Bacon, Van Gogh, Renoir


+ 'El Dr. Gachet' de Vincent van Gogh.
Picasso a banda, aquests últims vint anys s'han pagat sumes fenomenals per obres d'autors igualment cèlebres. Heus-ne ací unes quantes: 'Adele Bloch Bauer II' de Gustav Klimt, venuda el 2006 per prop de 88 milions de dòlars; 'Tríptic', 1976, de l'irlandès Francis Bacon (es diu que la va comprar el propietari del Chelsea FC, Roman Abramovich); 'El Dr. Gachet', retrat pintat per Vincent van Gogh unes quantes setmanes abans de morir; 'El ball del molí de la Galette', del llemosí Pierre-Auguste Renoir, venuda el 1990 per 78,1 milions de dòlars.

La subhasta


+ La casa Sotheby's fou fundada el 1744.
La subhasta és una de les vies principals de comercialització de l'obra d'art. El mètode és prou simple: l'obra és adjudicada al millor postor, a aquell que n'ofereix més diners, a partir d'un preu inicial. Entre les cases de subhasta de més renom hi ha Sotheby's i Christie's, totes dues fundades a Londres al segle XVIII.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Per 'El Dr. Gachet' de Vincent van Gogh se'n van pagar, el 1990, 82,5 milions de dòlars, xifra no superada fins el 2004, any de la subhasta de 'Noi amb pipa' de Picasso.
  • Picasso va tenir lligams amb Barcelona i amb més indrets del país, com Horta de Sant Joan (Terra Alta), Gósol (Berguedà) i Ceret (Vallespir).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La subhasta de 'L'home que camina I': vídeo.
'L'estany de nenúfars': un Monet de 80 milions de dòlars.
Cop d'ull a l'obra de Van Gogh.
Les pomes sorprenents de Cézanne: interactiu.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua