Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Seguint la petja Darwin'

'El joc de l'evolució'

De la Terra del Foc...

... a les illes Galápagos


dilluns, 25 de gener de 2010
Divulgar la tasca del naturalista anglès, Charles Darwin (1809-1882), i explicar els fonaments científics de la teoria de l'evolució. Dit ras i curt, aquest és el propòsit del nou projecte del portal de divulgació científica, Recerca en Acció.

El projecte, anomenat 'De la Terra del Foc a les Galápagos. Seguint la petja de Darwin', fa el seguiment de dues expedicions científiques de participació catalana en terres sud-americanes, una a la Terra del Foc i una altra a les illes Galápagos.

Per tots dos indrets, hi va passar Darwin en el viatge de circumnavegació de la Terra a bord del Beagle, que va durar cinc anys, del 1831 al 1836. Les observacions geològiques que hi va fer, i les mostres que hi va recollir, foren el punt de partença de la seva teoria, exposada al cap de vint anys al llibre 'L'origen de les espècies' (1859).

El treball dut a terme per totes dues expedicions, ens és explicat didàcticament al diari de recerca del projecte, que es completa amb un conjunt de propostes destinades a ésser treballades a l'aula: un joc, un experiment, un enigma. Afegim-hi, encara, l'aplec de recursos (articles, llibres, vincles), de consulta obligada per tothom que vulgui aprofundir en la vida i l'obra de Darwin.

L'estudi de Recerca en Acció va començar a la darreria del 2009, en el marc de l'Any Darwin, commemoratiu dels dos-cents anys del naixement de Darwin, i dels cent cinquanta de la publicació de 'L'origen de les espècies'.

'El joc de l'evolució'


+ El joc ajuda a entendre el procés de selecció natural.
La tesi (a mitjan segle XIX, del tot revolucionària) de 'L'origen de les espècies' era que les espècies vivents eren el resultat d'un procés de selecció natural: els individus d'una mateixa espècie presentaven trets que els feien més o menys adaptats al medi (els més ben adaptats, era més probable que hi sobrevisquessin que no pas els menys adaptats). Doncs bé, Recerca en Acció ens proposa un joc interactiu que fa molt entenedora la lògica d'aquest procés de selecció natural. El joc es basa en un cas real, observat durant aquests últims dos-cents anys: el de la papallona, Biston betularia. Aquest lepidòpter presenta una forma clara i una altra de fosca, amb probabilitats de sobreviure oposades, segons el grau de contaminació del medi (segons si es poden camuflar o no).

De la Terra del Foc...


+ Mapa de la Terra del Foc.
El diari de Recerca en Acció ens va informant del passat i del present de la Terra del Foc, arxipèlag situat a la punta meridional del continent americà (n'és separat per l'estret de Magallanes), de clima fred i plujós. S'hi explica la vida que hi menaven els 'fueguins', terme aplicat als pobles autòctons de la regió; i, més concretament, els yàmana, poble nòmada i caçador, avui gairebé extingit. Darwin va fer notar que els yàmana eren molt igualitaris, cosa que el devia impactar, per tal com ell provenia d'Anglaterra, país capdavanter de la Revolució Industrial i del sistema capitalista.

... a les illes Galápagos


+ Iguana marina (Foto: Jordi Serrallonga. Recerca en Acció).
Recerca en Acció també ens duu notícies de l'expedició a les illes Galápagos, unes illes pertanyents a l'Equador, però situades a gairebé mil quilòmetres mar endins de la costa equatoriana. El diari de recerca ens parla d'espècies molt poc corrents que ja foren remarcades per Darwin: la tortuga gegant, amb exemplars de més de dos-cents cinquanta quilos de pes; la iguana marina, espècie endèmica de les Galápagos (no n'hi ha enlloc més, fora d'aquestes illes)...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Integrat per una vintena d'illes, l'arxipèlag de les Galápagos és patrimoni mundial de la UNESCO.
  • 'Solitario Jorge'. Amb aquest nom es coneix l'últim exemplar de tortuga gegant pròpia de l'illa de la Pinta, a les Galápagos. No se'n sap l'edat, però hom estima que deu tenir entre seixanta anys i noranta.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Qüestionari sobre la Terra del Foc.
El viatge del Beagle, al detall.
El llegat de Darwin, segons el catedràtic de bioquímica, Juli Peretó.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua