Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Joan Pujol, l'espia que va enganyar Hitler

Espia, pel bé de la humanitat

El gran...

...engany


dijous, 10 de desembre de 2009
Divendres, dia 4 de desembre, es va estrenar el film 'Garbo, l'espia', sobre l'espia Joan Pujol Garcia (1912-1988), anomenat 'Garbo' pels serveis secrets de la Gran Bretanya, que el van definir com 'el millor actor de tots els temps'.

Edmon Roch, director, guionista i productor del film, ha passat cinc anys aplegant informació. Resultat: un documental d'un hora i mitja que recrea la història d'un home que va tenir un paper molt important en el resultat final del desembarcament de Normandia, un dels episodis més decisius de la Segona Guerra Mundial (1939-1945).

Abans, Pujol havia pres part, a contracor, en la guerra del 1936-1939. Nat a Barcelona, al si d'una família burgesa de conviccions liberals, Pujol era contrari a la violència, i durant la guerra se les va haver d'empescar totes per sobreviure (va servir en tots dos bàndols, sense disparar mai ni un sol tret).

Passada la Segona Guerra Mundial, Pujol va emprendre una nova vida a Veneçuela. Allí el va trobar, al cap de trenta anys, l'escriptor de novel·les d'espies, Nigel West, que no s'havia acabat de creure la versió oficial, segons la qual Pujol havia mort el 1949 a Angola, de malària.

Espia, pel bé de la humanitat


+ Joan Pujol, Garbo.
Antifeixista, el 1940 Joan Pujol es va oferir a la Gran Bretanya per espiar el règim nazi d'Adolf Hitler. La seva idea era de posar el seu granet de sorra pel bé de la humanitat, segons paraules pròpies. D'entrada, les autoritats britàniques van refusar l'oferiment, però s'hi van repensar més tard, en veient que Pujol es feia passar per un espia dels nazis (aquests l'havien acceptat d'espia, naturalment sense témer-se que fingia). Pujol va esdevenir un agent doble: tenia tota la confiança dels nazis, però treballava secretament per la Gran Bretanya. Garbo era el seu àlies.

El gran...


+ Mapa del desembarcament de Normandia.
El juny del 1944, Garbo va fer creure als nazis que el desembarcament de Normandia no era res més que una maniobra de distracció; que el gruix de les tropes aliades (les dels països que combatien els nazis) no tenien pas previst de desembarcar a Normandia, sinó força més amunt, a la zona de Calais (el pas de Calais és, de fet, el camí més curt entre Anglaterra i França). L'engany va facilitar el desembarcament dels aliats, que al cap d'un any van guanyar la guerra.

...engany


+ Joan Pujol, el 1984 en una platja de Normandia.
Tot amb tot, els nazis van continuar confiant en Arabel, àlies amb què designaven Pujol. Desconeixedors de l'ensarronada, fins i tot van atorgar-li la Creu de Ferro, una condecoració que mai no havia rebut ningú que no fos alemany. Abans, Pujol els havia fet creure que havia creat una xarxa d'agents (vint-i-set, en total) que espiaven la Gran Bretanya. Naturalment, la xarxa era fictícia, fruit de l'enginy i de la imaginació d'un espia de primera.

MATERIALS

  • 'Garbo, el espía'
    Format:Web
    Pàgina oficial d'aquest film.
  • Agent Garbo
    Format:Web
    Pàgina de l'MI5, el Servei de Seguretat de la Gran Bretanya.
  • Joan Pujol Garcia
    Format:Web
    Viquipèdia.
  • D-Day
    Format:Web
    Guia del desembarcament de Normandia. A Newsround, espai juvenil de la BBC.

QUE HO SABIES?

  • Joan Pujol feia tan bé el seu paper, que el servei secret britànic li va posar l'àlies Garbo, per l'actriu sueca, Greta Garbo.
  • El 1931 Greta Garbo va interpretar Mata-Hari, cèlebre espia al servei dels alemanys durant la Primera Guerra Mundial (1914-1918).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

''Trailer'' de 'Garbo, l'espia'.
El codi secret de Garbo.
Preguntes i respostes sobre el desembarcament de Normandia.
Espies de Cambridge: quatre agents dobles al servei de l'URSS.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua