Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El debat sobre la restitució d'obres d'art

El cas…

…dels marbres del Partenó

Iniciatives de la UNESCO


dijous, 29 d'octubre de 2009
Aquest mes d'octubre ha obert les portes el remodelat Nou Museu de Berlín. La icona màxima d'aquest museu és el bust de la reina Nefertiti, una de les peces artístiques més famoses de l'antic Egipte.

El bust de Nefertiti, el va trobar l'arqueòleg alemany Ludwig Borchardt el 1912, a les ruïnes egípcies d'Armana. Al cap d'un any va arribar a Berlín, capital d'Alemanya, i ja no se n'ha mogut. Res no fa pensar que les coses hagin de canviar, sobretot tenint en compte l'emplaçament preeminent que ocupa en el nou museu berlinès.

Tot i amb això, Zahi Hawass, secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, ha explicat que el seu país ha emprès una investigació per determinar les circumstàncies de la sortida del bust de Nefertiti. Si la investigació conclou que va sortir d'Egipte il·legalment, en demanarà la restitució.

Tot plegat s'inscriu en el debat sobre la conveniència de tornar les obres d'art als països d'origen. També s'hi inscriu un altre cas encara més cèlebre: el dels marbres del Partenó. Vegem-lo.

El cas…


+ Una bona part de les escultures del temple s'exposen al Museu Britànic.
Emplaçat a l'Acròpoli d'Atenes, el Partenó és una obra mestra de l'art grec clàssic. A la primeria del segle XIX, Lord Elgin, ambaixador britànic de l'Imperi Otomà (aleshores, Grècia formava part d'aquest imperi, i no n'aconseguí la independència fins el 1830), s'emportà a Londres una bona part de les escultures que decoraven el temple, fetes de marbre. El 1816, les adquirí el govern britànic, i d'aleshores ençà s'exposen al Museu Britànic.

…dels marbres del Partenó


+ El Partenó, de nit.
El Museu Britànic diu que té la funció d'explicar les grans fites culturals de la història de la humanitat, i que aquesta funció justifica la permanència de les escultures a les sales del museu. Grècia no comparteix aquesta opinió; ben altrament, sosté que les escultures del Partenó són això, escultures del Partenó, un dels símbols màxims de l'antiga civilització grega; que solament adquireixen ple sentit si s'exposen plegades, com un tot, cosa possible amb el Nou Museu de l'Acròpoli, inaugurat fa just quatre mesos.

Iniciatives de la UNESCO


+ La UNESCO ha propiciat la restitució d'unes quantes col·leccions artístiques.
La UNESCO, l'organització de l'Educació, la Ciència i la Cultura de l'ONU, demana de fa temps als estats que en formen part d'establir acord bilaterals encaminats a la restitució dels béns culturals. El 1978, després d'haver constatat la manca de mecanismes internacionals de restitució, va instituir el Comitè Intergovernamental per la Promoció del Retorn dels Béns Culturals als Països d'Origen o per la Restitució en Cas d'Apropiació Il·lícita. Sota els auspicis d'aquest comitè, de caràcter consultiu i integrat per vint-i-dos estats, s'han restituït unes quantes col·leccions artístiques.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Dona de gran bellesa, Nefertiti fou la muller principal d'Akhenaton, un dels sobirans més revolucionaris de l'antic Egipte.
  • Si Grècia reclama al Museu Britànic els marbres del Partenó, Egipte li reclama la pedra de Rosetta, l'estela que va permetre al francès Jean-François Champollion de treure l'entrellat de l'escriptura jeroglífica.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El Museu Metropolità d'Art de Nova York, a punt de tornar una peça d'art a Egipte.
Codi d'ètica dels museus (Consell Internacional de Museus).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua