Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Arístides Maillol, a la Pedrera

De la pintura a l'escultura

Nus femenins

Importància de la seva obra


dijous, 22 d'octubre de 2009
L'Obra Social Caixa Catalunya acaba d'inaugurar a la Pedrera de Barcelona una exposició sobre l'obra de l'artista rossellonès Arístides Maillol (1861-1944), un dels escultors més importants del segle XX.

Naturalment, l'exposició comprèn les estàtues que van catapultar Maillol a la fama, totes lligades per un mateix motiu: el nu femení. Situat davant per davant de la Pedrera, 'El riu', un dels nus de més anomenada, en presideix l'entrada.

Però també hi són representades la resta d'arts conreades per l'autor: pintura, dibuix, tapisseria, ceràmica i il·lustració de llibres. Total, un centenar de peces, cronològicament ordenades.

L'exposició, que es podrà visitar de franc fins el 31 de gener, es completa amb activitats paral·leles, i amb una d'específicament adreçada a les famílies: 'Tot cercant les formes de l'escultura amb Maillol', que es farà els dissabtes del mes de desembre i en dies puntuals de les vacances nadalenques.

De la pintura a l'escultura


+ 'Perfil de noia' (1890).
Nat el 8 de desembre de 1861 a la població costanera de Banyuls de la Marenda (Rosselló), Arístides Bonaventura Joan Maillol se sentí de ben jove atret per l'art. De primer es dedicà a la pintura, i, dins aquest àmbit, rebé la influència del francès Paul Gauguin (famós, entre més coses, per les seves figures de formes simplificades) i s'afegí al grup artístic Nabí, format a París. Tornat a Banyuls, hi obrí un taller de tapisseria, que una infecció ocular el forçà a deixar. Resolgué, aleshores, de consagrar-se enterament a l'escultura. Tenia quaranta anys.

Nus femenins


+ 'La muntanya' (primer estat, 1937).
La dona nua. Aquest és el tema principal de la seva obra escultòrica, present tant en estatuetes com en peces monumentals. Les dones de Maillol són de formes plenes i simplificades, sensuals, serenes, estàtiques. El 1934 l'artista conegué la jove Dina Vierny, que esdevingué la seva musa. Vierny li féu de model en obres tan importants com 'La muntanya', 'El riu' i 'Harmonia'.

Importància de la seva obra


+ Maillol esculpint.
Hom ha dit que l'obra de Maillol és influïda pels patrons de l'art grec clàssic. Però hom també ha reivindicat el paper cabdal que tingué en l'evolució de l'art contemporani, i, particularment, en el naixement de l'escultura abstracta (per les seves figures pures, clares, simplificades, allunyades de tot element superflu). L'exposició de la Pedrera, el subratlla clarament, aquest paper.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'obra de Maillol s'ha relacionat amb el corrent artístic noucentista, dominant a Catalunya el primer terç del segle XX.
  • 'El riu', l'escultura que obre l'exposició de la Pedrera, representa una dona ajaguda de costat, a punt de perdre l'equilibri. Maillol, la començà el 1938, quan Europa i el món sencer s'encaminaven cap a la pitjor de les guerres.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Tomb virtual per l'exposició de la Pedrera.
Obituari de Dina Vierny, traspassada aquest 2009.
Henry Moore, escultor influït per Maillol.
I també...
  • L'obra de Maillol aplegada al Museu d'Art Modern de Nova York.
  • 'Mediterrània' (1923-1927, Museu d'Orsay, París).
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua