Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El finançament dels partits polítics

Un informe crític

Prohibició de les donacions anònimes

L'última campanya electoral nord-americana


dijous, 15 d'octubre de 2009
En el sistema democràtic els partits polítics són indispensables. Representen els ciutadans al parlament (encarregat de fer les lleis, d'elegir el govern), segons els vots obtinguts en les eleccions.

La reputació dels partits polítics té una gran importància, una gran incidència social. Com més confiança transmeten, més enfortida en surt la democràcia.

Ara, a vegades el bon nom dels partits resulta malmès per escàndols de corrupció, com ara els originats per procediments de finançament il·legal (un mal que no és exclusiu de cap país concret).

El Congrés dels Diputats espanyol va aprovar el 2007 una llei sobre finançament dels partits polítics (que reformava la llei anterior, del 1987), amb vista a augmentar-ne el control i la transparència.

El fet és, emperò, que aquesta llei no resulta prou eficaç, si més no segons un informe publicat el passat mes de maig pel Consell d'Europa.

Un informe crític


+ L'informe va anar a càrrec del Consell d'Europa.
Entre més coses, l'informe recomanava a Espanya de prendre les mesures adequades per a assegurar que els préstecs que els partits rebien dels bancs no es fessin servir per infringir la llei; de fer més transparents els ingressos i les despeses dels partits en el pla local (municipal); de dotar de més recursos el Tribunal de Comptes, l'organisme supervisor; de definir més clarament les infraccions i d'introduir sancions dissuasives.

Prohibició de les donacions anònimes


+ El nom dels donants és públic, cosa que abans no passava.
L'informe reconeixia, això sí, les millores introduïdes en la llei de partits del 2007, particularment la prohibició de donacions anònimes (el nom dels donants és públic, cosa que abans no passava). Segons constata aquesta llei, els partits polítics es financen amb recursos públics (aportats per l'estat, per la comunitat autònoma) i privats (quotes d'afiliats, donacions de particulars i entitats). Nominalment, la major part (80%-95%) dels ingressos dels partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats és ara de procedència pública.

L'última campanya electoral nord-americana


+ Obama va recaptar gairebé sis-cents seixanta milions de dòlars.
Per contrast, Barack Obama va guanyar les eleccions nord-americanes del 2008 fent campanya amb diners obtinguts exclusivament per compte propi (en una decisió polèmica, va renunciar a fer campanya amb diners públics.) Obama va recaptar gairebé sis-cents seixanta milions de dòlars (més que no cap altre candidat en la història dels Estats Units), una part dels quals provinents de petites donacions via internet.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La llei espanyola de finançament dels partits polítics estableix que les donacions privades no han de superar els cent mil euros per persona i any.
  • Aquestes donacions poden ésser en diners o en espècie.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El finançament dels partits, país per país.
Finançament de la campanya electoral nord-americana: un sistema complex.
Subvencions per despeses electorals a l'estat espanyol.
Drets i deures dels diputats: material didàctic del Parlament de Catalunya.
I també...
  • Una crítica dels Estats Units, relacionada amb el finançament de les campanyes electorals.
  • Eleccions nord-americanes del 2008: diners recaptats pels candidats.
  • Sobre els grups parlamentaris catalans.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua