Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Diccionaris en línia

Diccionaris il·lustrats i sonors

Un aplec de diccionaris temàtics

Diccionari multilingüe


dijous, 8 d'octubre de 2009
De diccionaris que es poden consultar de franc a internet, n'hi ha de monolingües, de bilingües, de temàtics, de visuals...

Per exemple, de diccionaris de la llengua catalana, hi ha el 'Diccionari català-valencià-balear', també conegut per Diccionari Alcover-Moll: el va impulsar i començar Antoni Maria Alcover, i, a la mort d'aquest, el va continuar Francesc de Borja Moll, que ja hi col·laborava. Aquest recull exhaustiu del lèxic de la llengua catalana, en deu volums, va començar a publicar-se el 1926 i en va sortir l'últim volum el 1962.

Del 2007 és la segona edició (la primera és del 1995) del 'Diccionari de la llengua catalana', preparat per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que té la comesa d'establir la normativa del català (aquest diccionari té, doncs, caràcter normatiu).

També es poden consultar en línia el 'Gran diccionari de la llengua catalana' i la Gran Enciclopèdia Catalana (GEC), que es troben al portal de l'Enciclopèdia.

Destaquem, finalment, el diccionari Didac, de quinze mil entrades, pensat per als alumnes de primària i del primer cicle de secundària.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Diccionaris.

Diccionaris il·lustrats i sonors


+ Quatre diccionaris bilingües d'intenció didàctica.
També són d'intenció didàctica els diccionaris bilingües aplegats a l'espai Àgora de l'Edu365.cat: català-àrab, català-xinès, català-urdú i català-amazic (aquest últim publicat no fa gaire). Són vocabularis il·lustrats i sonors, amb els mots classificats per matèries (aliments, animals, escola, mitjans de transport, roba...). La mateixa distribució té el diccionari català-aranès (l'aranès és la varietat de l'occità parlada a la Vall d'Aran).

Un aplec de diccionaris temàtics


+ La versió en línia del 'Diccionari d'arqueologia' s'ha publicat aquest 2009.
Com apuntàvem, de diccionaris en línia, també n'hi ha de temàtics, d'específics d'una ciència, d'un art, d'un esport, concrets. El Termcat, el centre de terminologia del català, ja en té publicats trenta-cinc: d'arqueologia, del fet casteller, de futbol, de gastronomia del Pròxim Orient, de gastronomia japonesa, de jocs i joguines, dels jocs olímpics, de plantes... Són diccionaris multilingües: la definició del mot va acompanyada d'un terme equivalent en unes altres llengües (anglès, espanyol i francès, preferentment).

Diccionari multilingüe


+ Coberta del 'Diccionari de la llengua catalana multilingüe'.
De diccionari multilingüe general, no circumscrit a cap àmbit concret, tenim el 'Diccionari de la llengua catalana multilingüe' (Enciclopèdia Catalana), que ofereix, simultàniament, la traducció d'un mot català a l'alemany, l'anglès, l'espanyol i el francès. També ofereix els diccionaris bilingües alemany-català, anglès-català, espanyol-català i francès-català.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt sobre el 'Diccionari català-valencià-balear'.
Escriu un verb i n'obtindràs la conjugació.
Auca de Pompeu Fabra.
El 'Diccionari enciclopèdic de medicina', en línia.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua