Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Miquel Batllori: homenatge a un savi

Català, liberal, crític

Historiador de la cultura catalana

Reconeixement unànime


dijous, 1 d'octubre de 2009
Era un home de gran cultura i erudició, un savi, per bé que ell, no gens pretensiós, s'estimava més el terme 'estudiós'. Parlem de l'historiador jesuïta, Miquel Batllori Munné (1909-2003), nat avui fa just cent anys.

Natural de Barcelona, Miquel Batllori va estudiar al col·legi dels jesuïtes (membres de la Companyia de Jesús) del carrer de Casp, i el 1928 es va llicenciar en història i en dret per la Universitat de Barcelona. Aquell mateix any va entrar a formar part de la Companyia de Jesús.

La seva tasca d'investigador, d'estudiós, la va dur a terme, sobretot, a Roma, on també va exercir la docència: catedràtic d'història moderna de la Pontifícia Universitat Gregoriana.

El pare Batllori va publicar centenars de treballs, aplegats a l'obra completa, de vint volums (Edicions Tres i Quatre). Estudiós de vocació universal, va dedicar una atenció preferent a la història de la cultura catalana (de l'edat mitjana a l'edat contemporània) i dels jesuïtes.

Demà, en ocasió del centenari del seu naixement, se li farà un homenatge al Palau de la Generalitat, en presència del president José Montilla. S'hi presentarà el llibre 'La saviesa cordial de Miquel Batllori' (Editorial Barcino), aplec de semblances de l'homenatjat, fetes per estudiosos i per gent que el va tractar. L'organització de l'acte va a càrrec de la Institució de les Lletres Catalanes i el Museu d'Història de Catalunya, en col·laboració amb la Fundació Lluís Carulla i Jesuïtes de Catalunya.

Català, liberal, crític


+ Miquel Batllori Munné.
El pare Batllori era un home pregonament català, de tarannà liberal i d'esperit crític, esperit que va aplicar als seus treballs de recerca. És clar, durant la dictadura franquista, cap d'aquestes condicions no era gens ben vista, de manera que a la primeria dels anys 1940 els superiors de la Companyia de Jesús van allunyar-lo de Barcelona i van enviar-lo a Mallorca. Així s'explica al llibre 'Miquel Batllori. Records de quasi un segle' (2000). A Ciutat de Mallorca, Batllori va fer de professor al col·legi Monti-sion, fins el 1947, any de la partença a Roma.

Historiador de la cultura catalana


+ Batllori va dedicar una atenció preferent a la història de la cultura catalana.
De la catalanitat de Batllori, en donen fe els seus treballs històrics sobre la cultura catalana. Va estudiar les figures de Ramon Llull (i la seva influència a Europa), d'Arnau de Vilanova, de Jaume Balmes, de Miquel Costa i Llobera. Era una autoritat en els Borja, família valenciana que introduí el català al Vaticà: Alfons de Borja i Roderic de Borja foren papes, amb els noms de Calixt III i Alexandre VI, respectivament.

Reconeixement unànime


+ Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona.
El pare Batllori va rebre incomptables guardons, ací i a fora. El 23 de maig de 2002, encara no un any abans de la seva mort, onze universitats dels Països Catalans van investir-lo simultàniament doctor honoris causa, en un acte a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona. Irònic (tenia molt sentit de l'humor), Batllori va qualificar l'acte de funeral de luxe, 'corpore vivente et insepulto'.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Miquel Batllori va néixer al número 2 de la plaça Catalunya. Al pis de sobre, els Batllori tenien de veí l'escriptor i pintor, Santiago Rusiñol.
  • Català i occità a banda, Batllori dominava l'alemany, l'anglès, l'espanyol, el francès, el grec clàssic, l'italià, el llatí i el portuguès.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Semblança de Miquel Batllori (Jesuïtes de Catalunya).
Martí de Riquer, un altre savi català.
L'humanisme i el Renaixement, objectes d'estudi del pare Batllori.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua