Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'1984' d'Orwell, al teatre

'El Gran Germà et vigila'

Orwell i el Teatre Poliorama

'Tots els animals són iguals, però...'


dilluns, 28 de setembre de 2009
Del 30 de setembre al 4 d'octubre es podrà veure al Teatre Poliorama de Barcelona '1984', versió teatral de la novel·la del mateix títol, obra de l'escriptor anglès George Orwell (1903-1950). En aquesta novel·la, una de les més famoses del segle XX, Orwell denuncià d'una manera contundent els règims polítics totalitaris.

La versió teatral va a càrrec de la companyia de teatre californiana, The Actors' Gang, que té de director artístic el guionista, actor i director de cinema, Tim Robbins, guanyador d'un Oscar de Hollywood per 'Mystic River'.

Activista combatiu, molt crític amb la guerra de l'Irac i amb la política menada pel president anterior dels Estats Units, George Bush, Robbins sosté que '1984' és una obra més vigent que no ens pensem.

Diu que hi ha coses de la societat actual que amenacen la llibertat individual i el dret de la privacitat: la presència de càmeres de vigilància als carrers, el control de les dades personals dels usuaris d'internet...; tot plegat, en nom de la seguretat (el debat entre llibertat i seguretat ha adquirit molt de protagonisme aquests últims anys).

'El Gran Germà et vigila'


+ Cartell de la versió teatral de '1984'.
Escrita el 1948, '1984' és una obra de denúncia dels totalitarismes, tant del nazi com del soviètic (de l'estalinisme, particularment). La novel·la descriu un estat policíac de partit únic que nega tota llibertat al súbdits, que en controla tots els moviments, fins i tot els més insignificants i innocus, i que tergiversa en tot moment la veritat i la història en benefici propi. El cap de l'estat és el Gran Germà, figura omnipresent que tot ho veu i tot ho vigila. En Winston Smith, el protagonista, mirarà de rebel·lar-se secretament contra aquest estat opressor, contra aquesta manca asfixiant de llibertat.

Orwell i el Teatre Poliorama


+ George Orwell.
Home d'esquerres, compromès amb els més desvalguts i amant de la llibertat, George Orwell prengué part en la guerra del 1936-1939: s'afegí al POUM (sigla del Partit Obrer d'Unificació Marxista), partit polític comunista, de tendències anarquitzants, allunyat del comunisme soviètic. El maig del 1937 Orwell era a Barcelona, escenari dels anomenats Fets de Maig, que oposaren comunistes i anarquistes. Els visqué des de la terrassa del Teatre Poliorama (el mateix que és a punt d'estrenar la versió dramàtica de '1984'), i en deixà constància a 'Homenatge a Catalunya' (1938), tingut per un dels seus millors llibres.

'Tots els animals són iguals, però...'


+ 'La rebel·lió dels animals' és una obra de denúncia de l'estalinisme.
'Tots els animals són iguals, però n'hi ha que són més iguals que els altres'. La sentència forma part de 'La rebel·lió dels animals' (1945), la novel·la més famosa d'Orwell, juntament amb '1984'. 'La rebel·lió dels animals' és una faula inspirada en la traïció de Josif Stalin (cap de la Unió Soviètica durant prop de trenta anys) als ideals de la Revolució Russa. Els animals de la granja dels Jones aconsegueixen de deslliurar-se dels jou de l'home, i tot seguit instauren una societat igualitària, sense amos ni esclaus, ni rics ni pobres. Però les coses no triguen a anar de mal borràs: els porcs, els animals més llestos, prenen cada vegada més poder, i n'hi ha un, de nom Napoleó, que acaba esdevenint un dictador implacable.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Per bé que pertanyent a una família de recursos econòmics migrats, George Orwell va aconseguir d'estudiar en un dels col·legis més selectes d'Anglaterra: Eton.
  • Orwell va escriure '1984' a Jura, illa escocesa pertanyent a les Hèbrides. Els illencs anomenaven Orwell pel seu nom real, Eric Blair.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Semblança de George Orwell.
'Sense ni cinc a París i Londres', el primer llibre d'Orwell.
Tim Robbins presenta '1984': vídeo.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua