Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Nova etapa al Japó

Hatoyama, l'Obama japonès

Tradició i modernitat

El país


dilluns, 21 de setembre de 2009
Encara no fa una setmana que el Japó té nou govern, presidit per Yukio Hatoyama, del Partit Demòcrata del Japó (PDJ). El triomf electoral d'aquest partit de centre-esquerra ha estat qualificat d'històric, car ha posat fi a més de cinquanta anys de governs del Partit Liberal Demòcrata (PLD), conservador.

Durant la segona meitat del segle XX, amb el Partit Liberal Demòcrata al govern, el Japó va tenir un creixement econòmic espectacular (sovint qualificat de 'miraculós'), basat en els sectors electrònic i automobilístic, que el va fer esdevenir la segona potència mundial, darrere els Estats Units.

Ara, a la darreria dels anys 1990, l'economia japonesa va estancar-se, i la crisi actual ha fet aflorar els mals del país: desigualtats socials, excés de burocràcia i envelliment i disminució de la població (la natalitat és molt baixa). Tot plegat acompanyat de l'índex de desocupació més elevat d'ençà de la fi de la Segona Guerra Mundial: 5,7%.

Hatoyama ha guanyat les eleccions per majoria absoluta, amb un programa centrat en la necessitat de fer política al servei de la gent, del ciutadà: gratuïtat de l'ensenyament, més ajuts als sense-feina, pensions i salari mínim garantits...

Hatoyama, l'Obama japonès


+ Yukio Hatoyama.
Yukio Hatoyama pertany a una dinastia amb molt de pes dins la historia recent del Japó: el seu pare fou ministre d'Afers Estrangers, i el seu avi, primer ministre (l'altre avi fundà la companyia de pneumàtics, Bridgestone). El 1993 va deixar el Partit Liberal Demòcrata, i al cap de cinc anys, el 1998, va prendre part en la fundació del Partit Demòcrata del Japó, amb què ha arribat al poder. Hatoyama encarna les esperances de canvi d'una bona part de la societat japonesa, i hom l'ha qualificat d'Obama japonès, per les semblances amb el president dels Estats Units, Barack Obama.

Tradició i modernitat


+ Tòquio, capital del Japó.
La societat japonesa ofereix el contrast entre tradició i modernitat. El país, a l'avantguarda tecnològica, és predominantment urbà i industrialitzat, i obert a les idees provinents de l'Occident. Però, al costat d'això, manté un gran respecte per la tradició, pel passat, que es manifesta en tots els àmbits: familiar, laboral, social. Valors com la lleialtat i el sentit del deure hi tenen molt de pes.

El país


+ Temple budista del Pavelló Daurat. Kyoto.
El Japó és un país de l'Àsia oriental, format per quatre grans illes, voltades per més de quatre mil illes menors. El territori és muntanyós i densament poblat: a Tòquio, la capital, hi resideixen uns dotze milions d'habitants. Monarquia constitucional, l'emperador (des del 1990, Akihito) té un paper simbòlic, cerimonial. Les religions majoritàries són el xintoisme i el budisme.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Amb 127 milions d'habitants, el Japó és el desè país més poblat del món.
  • Molts japonesos professen tant el budisme com el xintoisme, religió de caire animista.
  • El Japó és un territori d'activitat sísmica intensa: hom diu que concentra el 20% dels terratrèmols que hi ha al món.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua