Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Arenys de Munt: l'independentisme s'expressa

Iniciatives municipals

Més visibilitat del discurs independentista

Estatut i eleccions


dijous, 17 de setembre de 2009
Diumenge, 13 de setembre, els ciutadans d'Arenys de Munt (Maresme) van poder manifestar-se sobre la independència de Catalunya, en una consulta popular de to festiu, reivindicatiu i democràtic.

Hi van prendre part, recordem-ho, 2.671 arenyencs de més de setze anys (el 41% del cens electoral), i el sí a la independència va guanyar d'una manera contundent: 96% dels vots.

La consulta ha aconseguit un ressò mediàtic fenomenal, molt superior al previst pels organitzadors. Aquest ressò s'explica, en part, pels escarafalls de l'estat espanyol, entestat a posar-hi traves. L'advocat de l'estat que va recórrer la consulta havia estat candidat del partit d'extrema dreta, Falange; a sobre, la justícia espanyola va impedir a l'Ajuntament d'Arenys de Munt de cedir una sala municipal per a fer la consulta, mentre autoritzava una manifestació de Falange, al mateix municipi.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha dit que la consulta no tenia cap mena d'efecte i que no creia que s'estengués a més poblacions catalanes.
  • ! Actualització el 18/09/2009 a les 07:20

Iniciatives municipals


+ Decidim.cat integra batlles i regidors favorables al dret d'autodeterminació.
Però el fet és que hi ha una seixantena llarga de municipis interessats a seguir l'exemple d'Arenys de Munt. La plataforma Decidim.cat, integrada per batlles i regidors favorables al dret d'autodeterminació de Catalunya, es reunirà el 3 d'octubre amb vista a coordinar consultes populars per la independència. A banda, ahir mateix Berga (Berguedà) va aprovar una moció en favor d'una consulta com la d'Arenys, abans que s'acabi l'any.

Més visibilitat del discurs independentista


+ Els sondatges indiquen un augment del nombre de catalans que vol la independència.
Avui, a Catalunya, el discurs independentista s'expressa més obertament que no fa uns quants anys, cosa que s'adiu amb l'augment del nombre de catalans que vol la independència, segons que indiquen els sondatges. I això, tant socialment com políticament: alguns partits han accentuat l'anomenat 'sobiranisme' (tendència favorable a la sobirania plena de Catalunya), i han aparegut noves formacions i associacions independentistes, com la CUP (Candidatura d'Unitat Popular) i Reagrupament.

Estatut i eleccions


+ El Tribunal Constitucional espanyol encara no ha dictaminat sobre la constitucionalitat de l'estatut.
Tot plegat s'inscriu dins un panorama polític incert: el Tribunal Constitucional espanyol encara no ha dictat sentència sobre els recursos d'inconstitucionalitat presentats contra l'estatut de Catalunya, aprovat pel poble català via referèndum el 2006, després d'haver estat retallat a Madrid. En l'horitzó, les eleccions al Parlament de Catalunya, que s'han de fer d'aquí a un any.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • De la consulta d'Arenys de Munt, se n'han fet ressò diaris de prestigi internacional com The New York Times i Le Monde.
  • La participació en el referèndum d'Arenys de Munt (41%) fou superior a la del referèndum de la constitució europea (40,43%) i a la de les eleccions europees (35,14%), però inferior a la del referèndum de l'estatut (48,8%).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Arenys de Munt, a The New York Times.
Carta fundacional de l'ONU: què en diu, del dret d'autodeterminació?
Suport social a la independència de Catalunya: estudis.
I també...
  • Manifest de la plataforma Decidim.cat.
  • Arenys de Munt: resultats de les eleccions municipals del 2007.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua