Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Prostitució: prohibició o regulació?

Situació a la Unió Europea

Suècia: penar el client, no la prostituta

Explotació sexual i tràfic de persones


dilluns, 14 de setembre de 2009
Aquests últims dies els mitjans de comunicació han publicat fotografies de prostitutes i clients fent sexe en ple carrer, al barri del Raval de Barcelona. El fet ha mogut molt de debat polític i ciutadà.

El batlle de Barcelona, Jordi Hereu, ha demanat una llei que impedeixi la prostitució al carrer, i el cap de l'oposició, Xavier Trias, l'ha instat, abans que tota altra cosa, a fer complir l'ordenança de civisme. A banda, els veïns del Raval deploren la degradació del barri i recorden que la prostitució no és pas l'únic mal que han de suportar.

La publicació de les fotografies ha atiat, així mateix, el debat sobre la conveniència de regular la prostitució. A l'estat espanyol, aquesta pràctica no és delicte, però tampoc no és regulada ni legalitzada.

Els partidaris de legalitzar-la apel·len a la necessitat de protegir les prostitutes, sobretot pensant en el lligam existent entre prostitució i xarxes de tràfic de persones (moltes prostitutes són estrangeres sense papers); i els contraris argüeixen que de cap manera no es pot legalitzar una pràctica que explota sexualment les dones, i que la legalització no assegura pas la supressió d'aquestes xarxes, ni del proxenetisme (que sí que és delicte).

Situació a la Unió Europea


+ Mapa de la situació de la prostitució a Europa.
Dins la Unió Europa, la prostitució és tractada de maneres diferents. És il·legal a força països de l'Europa oriental, i legal a països de l'Europa occidental com Alemanya, Bèlgica i els Països Baixos. A França, la prostitució de carrer és perseguida des del 2003, d'ençà de l'aprovació de la dita llei Sarkozy (el president francès, Nicolas Sarkozy, era aleshores ministre d'Interior).

Suècia: penar el client, no la prostituta


+ A Suècia és il·legal de pagar, o d'intentar pagar, per obtenir favors sexuals.
Un cas distintiu és el de Suècia. En aquest país la prostitució és considerada una mena de violència contra les dones, i de fa deu anys és il·legal de pagar, o d'intentar pagar, per obtenir favors sexuals. La llei, doncs, pena el client, no pas la prostituta, que hom mira de reinserir socialment. Una llei similar s'ha adoptat a Noruega, país, aquest, que no forma part de la Unió Europea.

Explotació sexual i tràfic de persones


+ Dossier sobre el tràfic de persones: el 79% de les víctimes han estat sotmeses a explotació sexual.
L'últim dossier mundial sobre el tràfic de persones (febrer del 2009), preparat per l'Oficina de l'Organització de les Nacions Unides contra la Droga i el Crim (UNODC), concloïa que el 79% de les víctimes havien estat sotmeses a explotació sexual, i el 18%, a treball forçós (percentatge tal vegada inferior al real, com sigui que el treball forçós no és tan visible, tan fàcil de percebre, com l'explotació sexual).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Des del mes de juliol, la Jonquera (Alt Empordà) sanciona la prostitució a la via pública, amb multes a clients i a prostitutes. Castelldefels i Gavà (Baix Llobregat) tenen previst de procedir igualment.
  • El 2006, Montserrat Tura, aleshores consellera de l'Interior de la Generalitat de Catalunya, va voler tirar endavant una llei que regulés la prostitució, en una iniciativa finalment frustrada.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Prostitució: què en diu, l'ordenança de civisme de Barcelona? (art. 38-40)
'Una fal·làcia masclista': article de Gemma Lienas, presidenta de Dones en Xarxa.
Prostitució al carrer: l'opinió de l'antropòleg, Manuel Delgado.
I també...
  • 'Qui paga mana', per Marta Rojals.
  • La prostitució a Europa: mapa.
  • Vídeo de Televisió de Catalunya sobre la prostitució (2006).
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua