Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Què diferencia bancs i caixes?

El destí dels guanys

Les caixes i l'obra social

La banca ètica


dilluns, 27 de juliol de 2009
Entre més coses, els bancs i les caixes d'estalvis reben dipòsits de diners i fan préstecs: concedeixen diners a empreses i particulars, que els han de tornar amb interessos, en condicions i terminis pre-establerts.

Dels préstecs, en depèn la bona marxa dels afers econòmics; si empreses i particulars no n'aconsegueixen, l'economia no rutlla. Doncs bé, avui bancs i caixes d'estalvis s'hi miren molt, abans no en concedeixen, atesa la greu crisi econòmica.

La crisi, i les mesures per a combatre-la, han fet de bancs i caixes d'estalvis protagonistes de l'actualitat, molt més que no pas fa un parell d'anys, quan l'economia anava prou bé.

Un exemple recent, relatiu a casa nostra: en vist del nou panorama financer, el 21 de juliol proppassat les caixes de Sabadell, de Terrassa i de Manlleu van acordar de fusionar-se. D'aquest acord, n'ha de sorgir la tercera caixa més important de Catalunya en volum de dipòsits, darrere la Caixa i Caixa Catalunya.

El destí dels guanys


+ Tant bancs com caixes d'estalvis reben dipòsits de diner.
Bé que ofereixen serveis d'igual mena, bancs i caixes no són pas una mateixa cosa. Els bancs són societats anònimes amb afany de lucre, propietat dels accionistes, que se'n reparteixen els beneficis, a raó del valor de les accions que posseeixen (l'acció és cadascuna de les parts en què es divideix el capital d'una societat anònima). Contràriament, les caixes d'estalvis són fundacions, de manera que el propòsit primer que les guia no és pas de lucrar-se, sinó de dur a terme accions d'interès general.

Les caixes i l'obra social


+ Una part important dels beneficis de les caixes torna a la societat per mitjà de l'anomenada obra social.
En efecte, una part important dels beneficis de les caixes torna a la societat per la via de l'anomenada obra social, que abasta activitats i programes d'índole diversa: ambientals, culturals, socials (destinats als col·lectius més desafavorits, a la gent gran...). Diguem, a banda, que les caixes s'han especialitzat a canalitzar l'estalvi popular i a finançar (via préstecs) famílies i empreses petites i mitjanes.

La banca ètica


+ Triodos té sucursals en uns quants països europeus.
Bancs i caixes reben diners en dipòsit i els fan rendir, cosa que també fan els anomenats bancs ètics, també dits bancs socials o bancs sostenibles. Aquests bancs ofereixen la garantia que els guanys obtinguts en cap cas no provenen de negocis èticament reprovables (contaminació del medi, tràfic d'armes...). Destaquem-ne, per exemple, el banc europeu, Triodos, amb seu als Països Baixos i sucursals en uns quants països europeus, inclòs el nostre.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Les caixes d'estalvis tenen gran implantació als Països Catalans: n'hi ha una quinzena de diferents.
  • Aquestes entitats financeres van aparèixer el segle XVIII a Alemanya. La primera caixa es va constituir a Hamburg el 1778.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Muhammad Yunus, impulsor dels microcrèdits i premi Nobel de la Pau del 2006.
Caixes de l'estat espanyol, ordenades segons el volum d'actius.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua