Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les meduses

Per què n'hi ha tantes?

Piquen, fins i tot si són mortes

Tractament de picades


dijous, 23 de juliol de 2009
A la primavera i a l'estiu no és gens infreqüent d'observar a les nostres platges les meduses, uns animals invertebrats, pelàgics (de vida marina), pertanyents al grup dels cnidaris.

El cos de les meduses, gelatinós i aquós (el 95% és aigua), s'anomena ombrel·la, i és voltat de tentacles. Igual que la resta d'animals cnidaris, les meduses tenen (als tentacles, principalment) unes cèl·lules urticants, dites cnidoblasts, que empren tant per defensar-se com per capturar preses.

La picada de medusa causa coïssor i dolor intens, però també pot causar nàusees, vòmits, rampes i dificultats respiratòries. Aquests són, si més no, els símptomes lligats a les picades de l'espècie Pelagia noctiluca, de color rosat tirant a vermell, la més freqüent en aigües del litoral català.

El medi marí és l'hàbitat natural de les meduses, tant de mar oberta com de les aigües arran de costa, on fan cap periòdicament, arrossegades pels corrents. Sembla, de totes maneres, que ara n'hi ha més que no fa uns quants anys (tot amb tot, aquest estiu, al litoral català, no se n'hi han vistes gaires).

Per què n'hi ha tantes?


+ Medusa Pelagia noctiluca, la més freqüent al litoral català.
Les causes d'aquest augment de la població de meduses encara no s'han acabat d'escatir. De totes maneres, els experts indiquen que una de les més probables és la sobrepesca. Els peixos competeixen amb les meduses pel mateix aliment: si n'hi ha menys, la competència és menor (a sobre, les meduses s'alimenten de larves de peix, que capturen de nit). Més concretament, hom ha relacionat l'augment de meduses a les platges durant l'estiu amb hiverns poc plujosos i de radiació solar elevada.

Piquen, fins i tot si són mortes


+ Les meduses, després de mortes, conserven el poder urticant unes quantes hores.
Si hi ha meduses devora la platja, la millor cosa a fer és no banyar-s'hi, ni acostar-se a la sorra on baten les onades, perquè se n'hi acumulen les restes. Aquests restes no s'han de tocar mai, car les meduses, després de mortes, conserven el poder urticant unes quantes hores (vint-i-quatre, en condicions de sequedat). A fi d'evitar el contacte directe amb els tentacles de les meduses, és recomanable de cobrir-se amb samarreta, d'aplicar crema solar a la pell...

Tractament de picades


+ La ferida s'ha de netejar amb aigua de mar.
És molt important de tractar adequadament les picades de medusa: retirar de la pell els fragments de tentacles, amb pinces o guants; no gratar-se la ferida, ni fregar-la amb tovalloles, ni aplicar-hi amoníac; netejar-la amb aigua de mar, salada, no pas dolça, perquè aquesta no fa sinó augmentar la toxicitat del verí injectat; col·locar-hi a sobre una bossa amb glaçons a fi d'alleugerir el dolor. Com que la ferida resta oberta i es pot infectar, és aconsellable d'aplicar-hi un antisèptic durant dos dies o tres, tres vegades o quatre el dia.

MATERIALS

  • Joc Medusa
    Format:Web
    Joc d'intenció didàctica, destinat a refutar la idea negativa que hom pugui tenir de les meduses. Preparat per l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Institut de Ciències del Mar.
  • Un mar de meduses
    Format:Web
    Especial del portal de divulgació científica, Recerca en Acció.
  • Projecte Medusa
    Format:Web
    Informació sobre meduses i resultats de l'observació d'aquests invertebrats al litoral català. Agència Catalana de l'Aigua.
  • Campaña Medusas 2009
    Format:Web
    Del Ministeri del Medi espanyol.

QUE HO SABIES?

  • Les meduses es compten entre els organismes vius més primitius: se n'han trobat fòssils de més de sis-cents milions d'anys.
  • Entre els predadors de meduses hi ha les tortugues.
  • La medusa Physalia physalis, de gran perillositat, apareix molt rarament en aigües mediterrànies.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Meduses: preguntes i respostes.
Espècies de meduses de freqüència variable al litoral català.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua