Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cub de Rubik: el trencaclosques més complicat

La idea primera d'Erno Rubik

43.252.003.274.489.856.000 de configuracions possibles

Rècord mundial: 7,08 segons


dijous, 30 de juliol de 2009
Un trencaclosques pot ésser un joc consistent a refer una figura determinada combinant peces de cartró, de fusta, de plàstic o d'uns altres materials. N'hi ha un de mecànic, de trencaclosques, molt popular a tot el món: el cub de Rubik, amb què obrim un especial estiuenc sobre jocs.

Com indica el nom, el cub de Rubik és un trencaclosques cúbic, amb sis cares iguals, cadascuna amb nou quadradets pintats de color blanc, blau, carabassa, groc, verd i vermell.

La idea és que cada cara del cub sigui d'un mateix color. D'entrada, la cosa sembla fàcil, i el disseny de la joguina, de gran simplicitat, pot agombolar aquesta impressió. Però no ho és gens, ni de bon tros. La dificultat és gran.

El cub de Rubik, el va inventar l'arquitecte, dissenyador i professor universitari hongarès, Erno Rubik, el 1974. Al cap de sis anys, el 1980, la companyia Ideal Toy Corporation va començar a comercialitzar-lo fora d'Hongria. Icona popular dels anys 1980 (hom estima que a mitjan anys 1980 hi havia jugat una cinquena part de la població mundial), se n'han venut més de tres-cents milions d'unitats a tot el món, tal vegada moltes més que no de cap altra joguina.

La idea primera d'Erno Rubik


+ Erno Rubik.
Poc s'ho pensava, Erno Rubik, que el seu invent havia de tenir tanta popularitat. El seu primer propòsit fou d'explicar geometria amb un model de tres dimensions. El cub, el va enllestir la primavera del 1974, a casa seva, a Budapest, capital d'Hongria. Una volta ideat, encara va trigar devers un mes a fer-lo: no les tenia pas totes.

43.252.003.274.489.856.000 de configuracions possibles


+ El cub es pot fer en vint-i-cinc moviments.
Pensem que el cub clàssic, amb sis colors i nou quadradets per cara, presenta 43.252.003.274.489.856.000 de configuracions possibles: de totes, solament una és la solució del trencaclosques. Paradoxalment, els científics han determinat que el cub es pot fer en tan sols vint-i-cinc moviments (de la fórmula per a confegir-lo en el nombre mínim de moviments, se'n diu 'algorisme de Déu').

Rècord mundial: 7,08 segons


+ Erik Akkersdijk deté el rècord mundial del cub de Rubik clàssic.
Reflex de la passió pel cub de Rubik són les competicions que se'n fan a tot el món, regulades per la World Cube Association (Associació Mundial del Cub). El rècord mundial del cub de Rubik clàssic és detingut pel neerlandès Erik Akkersdijk, que l'any passat el va fer en 7,08 s. També el coreà Chang Jee-Hoon el va fer en 36,94 s., l'any passat, però no amb les mans, sinó amb els peus, i enguany el xinès Haiyan Zhuang ha batut el rècord en la modalitat d'ulls embenats: 47,22 s.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Tingut per una obra d'art, el cub de Rubik és exposat al Museu d'Art Modern de Nova York (MoMA).
  • Els primers trencaclosques, del segle XVIII, foren ideats a Anglaterra per ensenyar geografia (les figures eren mapes).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Resoldre el cub de Rubik: una guia.
360: el nou invent d'Erno Rubik.
Breu història del cub de Rubik.
Malabarismes amb els peus.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua