Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les minories a la Xina

Uigurs

Tibetans

Mongols


dilluns, 13 de juliol de 2009
Dins les fronteres de l'estat xinès, s'hi troben una cinquantena de pobles minoritaris. Un d'aquests és el poble uigur, que habita l'anomenada Regió Autònoma Uigur de Xinjiang. Aquests últimes dies Xinjiang ha ocupat les portades dels mitjans de comunicació de tot el món. Raó: les topades entre els uigurs i els hans (o xinesos, pròpiament), el grup ètnic dominant de la Xina.

A Urumqi, capital de Xinjiang, les topades de la setmana passada van fer cent vuitanta-quatre morts, pel cap baix. Les autoritats xineses sostenen que la majoria eren hans, cosa que els uigurs neguen. El govern xinès ha promès de castigar durament els responsables dels aldarulls, i ha enviat milers de soldats a Urumqi per imposar-hi l'ordre.

La Xina, dominada amb mà de ferro pel Partit Comunista Xinès, mira de desacreditar el moviment independentista uigur, amb l'argument que manté vincles amb la xarxa al-Qaida (diuen que el govern xinès abusa d'aquest argument per justificar la repressió del poble uigur).

Sigui com sigui, el fet és que entre els uigurs hi ha un gran desplaer. Acusen la Xina de voler-los diluir a base de colonitzar Xinjiang: els hans són el 40% de la població (molts més que no fa una vintena d'anys) i controlen els afers econòmics. De fet, el govern xinès estimula de fa temps l'emigració de gent de procedència han als territoris d'identitat més marcada.

Uigurs


+ Xinjiang és un territori molt ric en petroli i gas.
Els uigurs són un poble turc de l'Àsia central. Poblen, sobretot, la Regió Autònoma Uigur de Xinjiang (Turquestan Oriental), però també n'hi ha d'escampats pels països veïns i per les ciutats més poblades de la Xina, com ara Pequín i Xangai. Els uigurs de Xinjiang són de religió musulmana, de la branca sunnita, majoritària al conjunt de l'islam. El territori es compta entre els més àrids, del planeta, però és molt ric en petroli i gas.

Tibetans


+ El Dalai Lama, Tenzin Gyatso.
Situat a l'altiplà més elevat de món, el Tíbet és un país ocupat per la Xina del 1950 ençà. La causa tibetana ha aconseguit molt de ressò internacional, molt més que no la causa uigur, en gran part, segurament, gràcies a la figura del Dalai Lama (cap espiritual del poble tibetà), Tenzin Gyatso, guardonat el 1989 amb el premi Nobel de la Pau. Els tibetans tenen llengua pròpia (tibetà) i professen una branca particular del budisme (budisme tibetà). L'any passat, durant els mesos anteriors als Jocs Olímpics de Pequín (capital de la Xina), hi va haver una onada de protestes tibetanes contra l'ocupació del país, protestes reprimides sense contemplacions per l'exèrcit xinès.

Mongols


+ La població d'origen mongol es concentra a la Regió Autònoma de Mongòlia Interior.
A septentrió, la Xina frontereja amb Mongòlia, un país d'estepes, deserts i muntanyes, escassament poblat: tres milions d'habitants. Curiosament, de població d'origen mongol, n'hi ha més a la Xina que no pas a Mongòlia. Allí, es concentren a la Regió Autònoma de Mongòlia Interior, de vora vint-i-quatre milions d'habitants. De totes maneres, els hans hi són, de llarg, el grup més nombrós.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Entre els mongols, la religió majoritària és el budisme tibetà, originari del Tíbet.
  • El 92% de la població que hi ha dins els límits de l'estat xinès és d'ètnia han.
  • Els zhuangs són la minoria més nombrosa: divuit milions.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa interactiu de les minories a la Xina (The New York Times).
Els pobles turcs.
Gobi, un desert vastíssim.
La Xina i els uigurs: preguntes i respostes.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua