Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions europees: per què són importants

L'única institució europea elegida pels ciutadans

Lleis i diners

Incidència en la vida quotidiana dels europeus


dilluns, 1 de juny de 2009
De dijous a diumenge hi haurà eleccions europees, de les quals eixirà la nova composició del Parlament Europeu, que tindrà 736 diputats. Hi tindran dret de vot més de 375 milions de ciutadans dels vint-i-set estats membres de la Unió Europea (UE). A casa nostra les eleccions seran diumenge, 7 de juny.

Les eleccions europees, tingudes per primera vegada el 1979, solen tenir un índex de participació més baix que no el de la resta d'eleccions. Les últimes, del 2004, van tenir una participació del 45,6%, el mínim històric (a Catalunya no va arribar al 40%).

Aquesta baixa participació es va notar encara més entre el jovent: solament van votar el 18% dels electors de divuit anys a vint-i-cinc. Conscient d'això, la Comissió Europea ha impulsat la campanya 'Europa, que m'escoltes?', destinada a implicar els joves en els afers europeus.

Sigui com sigui, el fet és que aquestes dades contrasten amb el poder, amb la influència, del Parlament Europeu. Les decisions que s'hi prenen afecten, com més va més, la vida quotidiana dels europeus.

L'única institució europea elegida pels ciutadans


+ Logotip de les eleccions europees.
Abans que res, convé de dir que el Parlament Europeu és l'única institució europea elegida directament pels ciutadans. De fet, és l'únic parlament multinacional en què els membres són elegits per sufragi universal. Essencialment democràtic, doncs, el Parlament Europeu és un dels tres pilars bàsics de la Unió Europea. Els altres dos són la Comissió Europea, que té el poder executiu (és el govern de la Unió, per a entendre'ns); i el Consell de la Unió Europea, que representa els governs dels estats membres.

Lleis i diners


+ Seu del Parlament Europeu a Estrasburg.
El Parlament Europeu és una assemblea legislativa. Això vol dir que té la potestat de fer lleis, unes lleis que toquen temes diversos (drets del consumidor, drets laborals, medi, seguretat alimentària, transports...) i que, una volta aprovades, són d'aplicació obligatòria en cadascun dels estats membres de la Unió. També té competències pressupostàries: decideix què s'ha de fer amb els diners, a què s'han de destinar (el pressupost anual de la UE ultrapassa els cent trenta mil milions d'euros).

Incidència en la vida quotidiana dels europeus


+ El Parlament Europeu ha blocat l'ampliació de la setmana laboral.
En aquesta última legislatura, el Parlament Europeu ha tirat endavant lleis i mesures que palesen el pes de la institució. Per exemple, ha aconseguit d'abaratir el preu de les trucades de mòbil a l'estranger (dins la Unió Europea); ha blocat l'ampliació de la jornada laboral de quaranta-vuit hores setmanals a seixanta-cinc; i s'ha compromès a fons en el combat contra el canvi climàtic: devers el 2020, la Unió Europea hauria d'haver reduït un 20% l'emissió de gasos d'efecte hivernacle i hauria d'haver augmentat fins al 20% el consum d'energies renovables.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Parlament Europeu va tenir un paper decisiu en la introducció de l'euro, l'any 1999.
  • Aquestes seran les setenes eleccions europees. Les primeres, del 1979, van tenir una participació del 63%, divuit punts més que no les del 2004.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Grups polítics amb representació al Parlament Europeu.
Catalunya i les Illes: fons rebuts durant el període 1986-2006.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua