Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
WolframAlpha, un cercador revolucionari

Comparar països, ciutats, empreses

Sumes, equacions, derivades

Un cercador amb sentit de l'humor


dilluns, 25 de maig de 2009
Es va llançar fa tot just una setmana, però hom ja diu si no acabarà revolucionant internet. Parlem de WolframAlpha, un cercador ideat pel matemàtic anglès, Stephen Wolfram, que hi ha treballat durant cinc anys.

WolframAlpha ha suscitat moltes expectatives, i alguns no dubten a anomenar-lo 'assassí' de Google, ara mateix el cercador més popular de la xarxa. Ara, el funcionament d'aquests dos cercadors és ben diferent. A partir d'un algorisme complex, Google classifica per ordre d'importància els resultats d'una cerca: ofereix les pàgines relacionades amb el terme cercat.

WolframAlpha, en canvi, és un cercador de conceptes, de dades, de fets. Respon a preguntes concretes (això sí, de moment, solament en anglès), fins al punt que hom té la impressió d'interrogar un giny dotat d'intel·ligència.

WolframAlpha tampoc no és comparable a la Wikipedia. Aquesta enciclopèdia respon amb texts, mentre que WolframAlpha respon amb estadístiques, gràfics, mapes, xifres. A més, si la Wikipedia és feta per gent de tot el món, WolframAlpha treu les dades d'institucions públiques, oficials. El grau de fiabilitat, doncs, és molt elevat, i en tot moment s'indica la procedència de la informació.

Comparar països, ciutats, empreses


+ WolframAlpha compara països.
Si la cerca és molt concreta, WolframAlpha us respondrà de manera igualment concreta. Per exemple, si li pregunteu quan es van fer els primers jocs olímpics, us respondrà que el 776 aC. Però si la cerca és més general, un país podem per cas, n'obtindreu un fum d'informació: la bandera, el mapa de localització, els països fronterers, el domini d'internet, la superfície, la població, l'esperança de vida, les llengües que s'hi parlen, les religions que s'hi professen... Més encara: si a la casella del cercador hi introduïu el nom de dos països, us n'oferirà les dades disposades en columnes paral·leles. El cercador també compara ciutats, empreses, personatges.

Sumes, equacions, derivades


+ El cercador resol equacions.
Per bé que encara és en procés de desenvolupament, WolframAlpha respon preguntes de tota mena. Resol operacions matemàtiques, senzilles i complexes: sumes, restes, equacions, derivades, integrals. Si cerqueu un element químic, el situarà a la taula periòdica, n'indicarà el símbol, el nombre i el pes atòmics, la valència, la densitat, el color. La precisió, en tot cas, és màxima: indiqueu la vostra data de naixement, i tindreu l'edat expressada en anys, en setmanes i, fins i tot, en dies.

Un cercador amb sentit de l'humor


+ Algunes respostes manifesten un humor singular.
Com que el WolframAlpha respon preguntes, 'personals' i tot, l'efecte és gairebé el mateix que si interroguéssim un humà. Si li demaneu si és intel·ligent, us respondrà que l'única cosa que pot dir és que és capaç de computar dades universals; i si li demaneu on és, us respondrà que a internet. Algunes respostes manifesten un humor singular, diguem que anglès. Introduïu 'To be or not to be' ('Ésser o no ésser'), i us replicarà amb les paraules que completen la famosa frase de William Shakespeare: 'that is the question' ('la qüestió és aquesta').

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • WolframAlpha actualitza les dades permanentment. Si cerqueu una ciutat, us en dirà la temperatura, el grau d'humitat; el temps: si hi plou, si hi fa sol, si hi ha el cel tapat.
  • També ofereix la possibilitat d'obtenir, a l'instant, les respostes en format pdf (imprimible).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

WolframAlpha, didàcticament explicat.
Preguntes i respostes sobre WolframAlpha.
Google Squared: la rèplica de Google.
Perfil de Stephen Wolfram.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua