Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'Aragó i les llengües aragonesa i catalana

Texts legals i llei de llengües

L'aragonès

El català i la Franja


dijous, 21 de maig de 2009
A l'Aragó s'hi parla aragonès i català, a més d'espanyol, l'única llengua que hi és reconeguda oficialment.

Aquesta disparitat és denunciada de fa temps per entitats i partits diversos, com la Institució Cultural de la Franja de Ponent, Esquerra Unida i la Chunta Aragonesista. Dissabte, a Saragossa, hi va haver una manifestació en favor d'una llei de llengües que reconegués l'oficialitat de l'aragonès i del català.

Aquesta llei de llengües va ésser un promesa de l'actual president de l'Aragó, el socialista Marcel·lí Iglesias, natural de Bonansa (Ribagorça) i catalanoparlant. Però el fet és que, passats deu anys d'ençà de l'accés d'Iglesias a la presidència, aquesta llei encara s'ha d'aprovar.

A l'hora d'explicar-ne els motius, hom esmenta la negativa del Partit Aragonès (soci de govern del Partit dels Socialistes de l'Aragó) a admetre la denominació 'català'.

Ara, hi ha qui pensa que això no és sinó un pretext, una excusa, que amaga la manca de voluntat del govern de tirar endavant la llei. D'aquest parer és Guillem Chacon, secretari general de la Institució Cultural de la Franja de Ponent.

Chacon també remarca que, a la Franja, la posició del Partit Aragonès és, en general, diferent, i esmenta els casos dels batlles de Pena-roja (Matarranya), Saidí (Baix Cinca) i Castellonroi (Llitera), defensors de l'oficialitat del català.

Fins i tot si s'acabés aprovant, la llei tampoc no garantiria l'oficialitat plena d'aragonès i català; seria una llei aigualida, en paraules de Carles Barrull, secretari general del Centre d'Estudis Ribagorçans. Aquest centre forma part de la Iniciativa Cultural de la Franja, entitat signatària de la campanya 'Llei de llengües, Sí'. També en formen part l'Institut d'Estudis del Baix Cinca, l'Associació Cultural del Matarranya i l'Associació de Consells Locals de la Franja.

Texts legals i llei de llengües


+ Cartell de la manifestació del 16 de maig en favor de la llei de llengües.
Els repetits ajornaments de la llei de llengües, encara són més difícils d'entendre si parem esment als texts legals. La llei del patrimoni cultural aragonès, del 1999, acaba amb el mandat d'elaborar una llei de llengües que reguli l'oficialitat de l'aragonès i del català. L'article 7 del nou estatut d'autonomia de l'Aragó, en vigor d'ençà del 2007, també diu que s'ha d'establir, aquesta llei (Sorprenentment, el text estatutari parla de llengües i modalitats lingüístiques pròpies de l'Aragó, però evita de concretar-les, i no anomena l'aragonès ni el català.)

L'aragonès


+ Ansó, al Pirineu aragonès.
L'aragonès és una llengua romànica (derivada del llatí parlat), bàsicament estesa per les valls pirinenques de l'Aragó. El domini lingüístic frontereja, a septentrió, amb Occitània; i a ponent, amb Navarra (la vall del Roncal és de parla basca); a llevant, en canvi, més amunt de Montsó, la frontera entre el català i l'aragonès és poc marcada. Quants parlants té, l'aragonès, és cosa que fa de mal dir. Tal vegada quinze mil, i quinze mil més que el saben però no el parlen correntment.

El català i la Franja


+ Mapa dels Països Catalans.
La Franja, o Franja de Ponent, és una llenca de territori català sota administració aragonesa, estesa de septentrió a migjorn i dividida en quatre comarques: Ribagorça, Llitera, Baix Cinca i Matarranya. L'extensió és de cinc mil quilòmetres quadrats, i la població, de vora cinquanta mil habitants. Les estimacions són que el 90% dels franjolins té el català per llengua habitual de comunicació. Més, doncs, que no pas en cap altre territori de parla catalana (si descomptem Fraga, el municipi més poblat, el percentatge puja fins el 96%-98%).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El domini lingüístic aragonès inclou municipis com Ansó, Bielsa, Echo, Jaca, Panticosa i Sallent de Gállego.
  • Recer d'artistes, Calaceit (Matarranya) és tinguda per la capital cultural de la Franja.
  • L'Aragó i Catalunya comparteixen patró: Sant Jordi.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Auca de la Franja.
Organitzacions aplegades a la Institució Cultural de la Franja de Ponent.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua