Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Contra l'homofòbia

L'homosexualitat, il·legal a vuitanta països

Reconeixement de drets

Molt per fer


dijous, 14 de maig de 2009
Diumenge, 17 de maig, serà el Dia Internacional contra l'Homofòbia, instituït el 2005 per reivindicar els drets dels homosexuals i per denunciar les persecucions, les incomprensions, de què són objecte en distints punts del món, encara avui.

El Dia Internacional contra l'Homofòbia commemora la decisió (presa el 17 de maig de 1990) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) de treure l'homosexualitat de la llista de malalties.

Les commemoracions es faran a molts països del món, també al nostre. La Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya, per exemple, ha programat actes diversos per a dissabte, 16 de maig.

Al cartell commemoratiu del Dia Internacional contra l'Homofòbia, aquesta entitat recorda que l'homosexualitat és un tema tabú a l'ensenyament; que hi ha països on és castigada amb la pena de mort; que al Brasil es perpetren l'any cent vint assassinats d'homosexuals i transsexuals (els transsexuals se senten del sexe oposat al que pertanyen biològicament); que la transsexualitat continua essent totalment incompresa.

L'homosexualitat, il·legal a vuitanta països


+ Senyal distintiu del Dia Internacional contra l'Homofòbia.
Així mateix, un informe de l'Associació Internacional de Gais i Lesbianes (ILGA), tot just acabat de publicar, constata que l'homosexualitat és perseguida a vuitanta països: amb penes de presó a setanta-cinc, i amb la mort als cinc restats: l'Aràbia Saudita, el Iemen, l'Iran, Mauritània i el Sudan, a més de zones de Nigèria i de Somàlia. No cal dir que aquestes pràctiques contravenen, del tot, els drets humans més elementals.

Reconeixement de drets


+ Bandera de l'arc de Sant Martí, símbol reivindicatiu dels drets dels homosexuals.
L'homosexualitat és legal a cent quinze països, segons aquest mateix informe, que també dóna compte dels drets atesos aquests últims anys, sobretot a l'Occident. Avui, el matrimoni homosexual és reconegut a set països: Bèlgica, el Canadà, Espanya, Noruega, els Països Baixos, Sud-àfrica i Suècia (i també als estats nord-americans de Connecticut, Iowa, Maine, Massachusetts i Vermont). Els drets de les unions homosexuals són equiparables als drets matrimonials a Alemanya, Colòmbia, Dinamarca, Finlàndia, la Gran Bretanya, Islàndia, Nova Zelanda i Suïssa.

Molt per fer


+ Encara hi ha prejudicis, també a l'Occident.
Tot amb tot, continuen els prejudicis, també a l'Occident. De mostra, un estudi publicat enguany per la Federació Espanyola de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB). L'estudi, basat en una enquesta feta a joves de l'estat espanyol, amb una mitjana d'edat de poc més de vint anys, concloïa que el 22% dels entrevistats havia sofert violència física o psicològica al si de l'entorn familiar; el 56,2%, al centre docent; i el 67,2%, al carrer. El 47,2% considerava negativa l'actitud familiar envers l'orientació sexual pròpia (homosexual, transsexual, bisexual), i el 48,2%, la del centre docent.

MATERIALS

  • ILGA
    Format:Web
    Associació Internacional de Gais i Lesbianes, integrada per més de set-centes organitzacions de tot el món.
  • Coordinadora Gai-Lesbiana de Catalunya
    Format:Web
    Federació d'associacions instituïda el 1986.
  • Informe jóvenes LGTB
    Format:PDF
    Sobre les vivències i les expectatives del jovent homosexual, transsexual i bisexual a l'estat espanyol. A càrrec de la FELGTB.
  • IDAHO
    Format:Web
    Informació del Dia Internacional Contra l'Homofòbia.
  • Ben Amics
    Format:Web
    Associació Lesbiana, Gai, Transsexual i Bisexual de les Illes.

QUE HO SABIES?

  • Els Països Baixos foren el primer país d'atorgar a les parelles homosexuals el dret d'adoptar fills.
  • Avui, aquest dret és garantit en una desena de països, tots europeus llevat de dos: Israel i Sud-àfrica.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'A l'Iran, la situació dels homosexuals és dramàtica': entrevista amb Leila Karami.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua