Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Scratch

16 de maig: Cornellà, capital de l'scratch

Igual que fer un trencaclosques

Compartir creacions


dilluns, 11 de maig de 2009
Avui, els usuaris d'ordinador i d'internet tenen accés a una gran varietat d'aplicacions: animacions, històries, jocs interactius, simulacions. Ara, crear-les, aquestes aplicacions, no és pas cosa fàcil; solament és a l'abast de programadors experts.

Però això ha començat a canviar mercès a l'anomenat 'scratch', un llenguatge de programació didàctic, pensat perquè infants i joves aprenguin a programar. L'scratch, que ara mateix és descarregable de franc per als usuaris dels sistemes operatius Windows i Mac OS X, els permet d'endinsar-se en conceptes matemàtics i de computació i els incita a esprémer la creativitat, a raonar de manera sistemàtica, a treballar plegats.

Aquest llenguatge de programació, el va començar a desenvolupar ara fa dos anys el Departament Media Lab de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), amb seu a Cambridge (Massachusetts, EUA), un dels centres universitaris de més renom mundial, sobretot en els camps de la ciència i la tecnologia.

L'Institut Tecnològic de Massachusetts té un portal específicament dedicat a l'scratch, eina usada com més va, més. Ho podrem comprovar dissabte vinent, Dia de l'Scratch, amb activitats a molts indrets del món, també a casa nostra.

16 de maig: Cornellà, capital de l'scratch


+ El Citilab serà l'escenari del Dia de l'Scratch.
Ací, la celebració del Dia de l'Scratch es farà a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), dins el Citilab, espai de recerca i aprenentatge en noves tecnologies. La cita és dissabte a les 10.00, i entre els actes previstos hi ha un taller de creació de videojocs; una conferència divulgadora a càrrec d'Eugeni Catalán, autor de la pàgina Scratch Català; i una altra conferència sobre robots didàctics. Per anar fent boca, podeu visitar l'Edu365.cat, que dedica la portada a l'scratch.

Igual que fer un trencaclosques


+ L'scratch permet que infants i joves aprenguin a programar.
L'scratch permet de crear aplicacions interactives que combinen fotografies, gràfics, música i so. Com que es gràfic i intuïtiu, és senzill d'usar (s'adreça a escolars a partir de vuit anys), molt més que no els llenguatges de programació tradicionals. De fet, no és pas gaire més complicat que fer una construcció a base de peces de Lego o que confegir un trencaclosques. Es tracta, en síntesi, d'encaixar diferents blocs gràfics.

Compartir creacions


+ El lema de l'scratch és 'Imagina, programa, comparteix'.
Compartir; aquest és un dels principis bàsics de l'scratch. Al portal que n'ha fet l'Institut Tecnològic de Massachusetts, tothom que vulgui hi pot afegir el treball propi (igual com passa amb el portal YouTube, que permet d'afegir, de publicar, vídeos). Ara mateix, aquest portal té més de quatre-cents mil treballs publicats i vora tres-cents mil usuaris registrats. A banda, si hom vol fer un treball, pot fer servir els personatges, les imatges, dels treballs aplegats al portal.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El lema de l'scratch és 'Imagina, programa, comparteix'.
  • El terme 'scratch' ve de 'scratching', tècnica usada pels disc-jòqueis, consistent a fer girar el disc ràpidament en sentit horari i al revés, fet que produeix un so ben singular.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Creació d'un personatge amb scratch: vídeo didàctic.
Escoles catalanes que ensenyen scratch.
Scratch: per on començar.
El Dia de l'Scratch, al món.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua