Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'avió, símbol de la mundialització

La grip, el transport aeri...

... i la crisi econòmica

La importància de tenir una aeroport de primera


dijous, 7 de maig de 2009
Entenem per 'mundialització' la intensificació, aquests últims trenta anys, de la mobilitat d'individus, béns i serveis a escala mundial.

Amb la mundialització, coneguda, també, per 'globalització', el món s'ha fet més petit, més intercomunicat. Això s'ha vist afavorit per la revolució de les telecomunicacions (per l'invent d'internet, particularment) i dels transports. El transport aeri, per exemple, ha vist proliferar aquests últims anys les línies aèries dites de baix cost, que permeten de volar d'un cap de món a l'altre per pocs diners.

És clar, com que va molt lligat al fenomen de la mundialització, el sector del transport aeri és molt sensible a factors d'ordre internacional. Ho hem pogut veure aquests últims dies, arran de l'extensió de la grip porcina, que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha passat a anomenar virus gripal A(H1N1).

L'Associació Internacional del Transport Aeri (IATA), que representa el 93% del trànsit aeri internacional, ha recalcat que la seguretat de passatgers i tripulants és la prioritat màxima i que les línies aèries han adoptat les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut.

Per això, i per la informació detallada proporcionada per aquesta organització sanitària, l'Associació Internacional del Transport Aeri preveu que l'impacte econòmic de la grip porcina serà molt més limitat que no el causat per epidèmies anteriors: el 2003, de resultes de la síndrome respiratòria aguda severa (SARS), el trànsit aeri internacional va caure per sobre del 20%.

La grip, el transport aeri...


+ L'OMS ha dit que el brot de grip porcina no justifica la restricció dels viatges.
De fet, l'Organització Mundial de la Salut ha dit que el brot de grip porcina no justifica la restricció dels viatges. Com que el virus ja s'ha escampat per una vintena llarga de països, els esforços s'han de centrar en reduir-ne al mínim les repercussions i en proporcionar als pacients l'atenció mèdica necessària, més que no pas en aturar-ne la propagació internacional.

... i la crisi econòmica


+ Les companyies aèries notaran molt la crisi.
Però si l'impacte econòmic de la grip es preveu limitat (circumscrit, bàsicament, als viatges amb sortida i destinació a Mèxic, focus de la grip), el de la crisi mundial tindrà un abast mai vist d'ençà dels anys 1930. Les previsions de l'Associació Internacional del Transport Aeri indiquen que el trànsit de mercaderies caurà un 13%, i el de passatgers, un 5,7%, cosa que portarà les companyies aèries a una pèrdua d'ingressos del 12% respecte de l'any passat, percentatge equivalent a 63.000 milions de dòlars.

La importància de tenir una aeroport de primera


+ Vista aèria de l'aeroport de Barcelona.
Amb crisi econòmica o sense, el fet és que disposar d'un aeroport com cal és vital per al desenvolupament socioeconòmic d'un país. És per això que la societat catalana aspira de fa temps a convertir l'aeroport de Barcelona (situat al municipi del Prat del Llobregat) en un centre aeri de primer nivell, amb vols internacionals i transoceànics, sense que aquesta aspiració legítima sigui coartada per interessos centralistes espanyols. Doncs bé, ara mateix la participació de la Generalitat de Catalunya en la gestió de l'aeroport barceloní no és gens clara (el passat mes d'agost, el govern espanyol va dir que es limitaria al 19%; que la de l'estat espanyol seria del 51%; i la del sector privat, del 30%).

MATERIALS

  • Grip per A(H1N1)
    Format:Web
    Informació, actualitzada, de l'Organització Mundial de la Salut.
  • IATA
    Format:Web
    Associació Internacional del Transport Aeri.
  • Financial Forescast
    Format:PDF
    Previsió del trànsit aeri del 2009, a càrrec de l'Associació Internacional del Transport Aeri.
  • Transport aeri
    Format:Web
    Pàgina de la Generalitat de Catalunya. Aviacions comercial, general i esportiva.
  • Airports Council International
    Format:Web
    La veu dels aeroports del món.

QUE HO SABIES?

  • Aquest 2009 fa seixanta anys dels primers vols directes Nova York-Barcelona.
  • És a punt d'inaugurar-se la nova terminal de l'aeroport del Prat, dita T1, per on es preveu que passaran cent mil passatgers per dia.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Aeroport de Barcelona: estadístiques.
Grip porcina: consells adreçats als viatgers.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua