Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Franco tornà a perseguir el català, fa setanta anys

Franquisme: persecució implacable del català

L'escola

Lluita antifranquista


dilluns, 20 d'abril de 2009
Aquest mes d'abril ha fet setanta anys de la fi de la guerra del 1936-1939, seguida d'una dictadura feroç que va durar una quarantena d'anys i que va fer tots els possibles per anorrear la identitat catalana i, doncs, també el català.

De fet, els progressos del catalanisme i de la recuperació de la llengua catalana durant la Segona República (proclamada el 14 d'abril de 1931) es compten entre els motius principals de l'aixecament militar del 1936. Així ho van manifestar els mateixos insurrectes, amb Franco al davant, cosa documentada exhaustivament per l'historiador Josep Benet en el llibre 'L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya' (1995). Fins a la mort del dictador, el 1975, la persecució del català fou sistemàtica, particularment durant els anys 1940 i 1950.

Una persecució denunciada ahir en un acte organitzat per la Comissió de la Dignitat, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya. L'acte tenia per lema '70 anys contra el català', expressament triat per a fer avinent que la situació no s'ha normalitzat del tot, ni de bon tros, trenta anys després de la instauració de la democràcia; que el català encara és marginat en àmbits com la justícia, el cinema, la televisió, els esports.

Escriptors i actors van llegir un conjunt de disposicions legals (i opinions) dictades contra el català aquests últims setanta anys, a més de texts satírics contra els opressors. L'acte es va fer als jardinets del capdamunt del passeig de Gràcia, a tocar de l'estàtua dreçada per la dictadura per a commemorar la victòria bèl·lica. Els congregats van reclamar la retirada de l'estàtua i la restitució del monument original, en honor del polític republicà Francesc Pi Margall.

Franquisme: persecució implacable del català


+ La Diagonal de Barcelona passà a dir-se Avenida del Generalísimo Franco.
La dictadura franquista menà una campanya implacable contra el català a Catalunya, a les Illes i al País Valencià. Es cremaren tota mena de llibres en la nostra llengua, exclosa de la premsa (a Catalunya, durant la república, el nombre de publicacions en català ultrapassava el miler), del cinema, de la litúrgia catòlica, de la ràdio, del teatre. El nom dels carrers s'espanyolitzà, igual que els rètols de les botigues i dels topònims: per exemple, Sant Boi de Llobregat i Sant Fost de Campsentelles esdevingueren San Baudilio de Llobregat i San Fausto de Capcentellas. El català restà reclòs a l'àmbit familiar, i encara la correspondència privada havia d'anar escrita en espanyol.

L'escola


+ Coberta del llibre 'L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya'.
La dictadura també prohibí, del tot, l'ús i l'ensenyament del català a les escoles, tant públiques com privades. Depurà els mestres catalans: molts foren substituïts per mestres espanyols i per ex-combatents franquistes. Els mètodes pedagògics vigents, molt avançats, se suprimiren en favor d'una ideologia totalitària i feixista. El contingut dels llibres de text atiava l'odi contra tot signe d'identitat catalana (i basca i gallega).

Lluita antifranquista


+ Els Fets del Palau foren una de les primeres manifestacions de signe antifranquista.
La resistència antifranquista no es començà a afermar fins al tombant dels anys 1950-1960. El 1959 les paraules del director de La Vanguardia, Luis Martínez de Galinsoga ('Todos los catalanes son una mierda'), en sortint d'una missa oficiada en català, mogueren una reeixida campanya contra el diari. Al cap d'un any hi hagué els Fets del Palau: un grup de militants antifranquistes, que Jordi Pujol encapçalava, es presentà al Palau de la Música Catalana, on havien acudit ministres franquistes, i entonà 'El cant de la senyera', composició patriòtica prohibida per la dictadura. La lluita antifranquista s'intensificà cada vegada més, cosa que féu augmentar la repressió de la dictadura, que durà fins el 1975.

MATERIALS

  • 'L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya'
    Format:Llibre
    Obra de l'historiador i polític Josep Benet. Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1995.
  • Desfeta i represa
    Format:Web
    Secció del Museu d'Història de Catalunya sobre la repressió franquista i la transició a la democràcia.
  • Auca de la història de la llengua catalana
    Format:Web
    La paret de les auques.
  • Exili
    Format:Web
    Les lletres catalanes a l'exili. Pàgina de Lletra (Universitat Oberta de Catalunya).
  • Comissió de la Dignitat
    Format:Web
    Organitzadora de l'acte '70 anys contra el català'.

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Catalunya des dels tròpics: les lletres catalanes de l'exili a Mèxic.
Franquisme i concordat: les relacions entre l'Església Catòlica i la dictadura.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua