Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Sant Jordi al món

23 d'abril: Dia Mundial del Llibre

Anglaterra i Sant Jordi

Patró de l'Aragó, Grècia, Lituània, Portugal...


dijous, 16 d'abril de 2009
Civisme, convivència, cultura, amor. Són valors i sentiments lligats a la diada de Sant Jordi, patró de Catalunya. Una ocasió propícia, doncs, per a projectar la cultura catalana al món, més encara si pensem que Sant Jordi és patró d'uns quants països.

Així ho entén l'Institut Ramon Llull, que justament té la comesa de projectar internacionalment la cultura i la llengua catalanes. Aquest institut ha preparat el programa 'Sant Jordi al món', que inclou un conjunt d'activitats en tretze països.

Destaquem, per exemple, el concert que farà el músic Jordi Savall a Londres; la presència de l'escriptor Baltasar Porcel a Berlín per a promoure la traducció a l'alemany d'un llibre seu: 'Mediterrània. Onatges tumultuosos'; i una lectura de 'La plaça del Diamant', de Mercè Rodoreda, que farà l'actriu Jessica Lange el 2 de maig a Nova York, dins el PEN World Voices Festival (en aquest festival literari internacional, hi prendran part autors catalans).

Afegim-hi els actes d'índole distinta (gastronòmics, literaris, musicals...) que es faran d'ací a mitjan maig a universitats de tot el món: Cracòvia (Polònia), Milà (Llombardia), Santa Barbara (Califòrnia, EUA), Seül (Corea del Sud) Tallinn (Estònia), Zadar (Croàcia)...

23 d'abril: Dia Mundial del Llibre


+ Cartell del Dia Mundial del Llibre d'enguany.
El 1995 la UNESCO va designar el 23 d'abril Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor, amb la idea de fomentar la lectura i la indústria editorial i de protegir la propietat intel·lectual mitjançant els drets d'autor. L'elecció d'aquesta data fou motivada per la celebració de la diada de Sant Jordi a Catalunya, presidida pels llibres i les roses que es regalen les persones estimades; i, també, pel fet que el 23 d'abril fou la data de naixença o mort d'escriptors com Miguel de Cervantes, William Shakespeare, Josep Pla, Vladímir Nabòkov...

Anglaterra i Sant Jordi


+ Anglaterra té per bandera la creu de Sant Jordi.
Com Catalunya, Anglaterra té per patró Sant Jordi, i la bandera d'aquest país té la creu que identifica el sant: vermella sobre fons blanc. Tot i amb això, el 23 d'abril no té, ni de bon tros, la popularitat que té a casa nostra. Això sí, de fa uns quants anys la celebració ha guanyat pes, mercès a la reivindicació que n'han fet algunes entitats, mogudes per fins patriòtics o econòmics. Hi ha qui demana de fer festiu el 23 d'abril per fer créixer la identitat nacional anglesa.

Patró de l'Aragó, Grècia, Lituània, Portugal...


+ Bandera de Moscou.
Catalunya i Anglaterra a banda, Sant Jordi és patró de l'Aragó, Geòrgia, Grècia, Lituània, Palestina, Portugal..., i de ciutats com Istanbul (Turquia) i Moscou: la bandera de la capital de Rússia representa el sant donant mort al drac. Així mateix, la creu de Sant Jordi figura als escuts de Barcelona, Bolonya (Itàlia), Friburg de Brisgòvia (Alemanya), Gènova (Itàlia), Londres (Anglaterra), Milà, Mont-réal (Quebec)...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Sant Jordi és patró del moviment escolta, fundat pel militar anglès Robert Baden-Powell el 1907.
  • Hom diu sovint que Cervantes i Shakespeare van morir el mateix dia: 23 d'abril de 1616. Però la cosa no va anar ben bé així, perquè a Anglaterra, pàtria de Shakespeare, encara hi regia el calendari julià, no pas el gregorià.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cartell del programa 'Sant Jordi al món', obra de Joan Pere Viladecans.
Enguany, per Sant Jordi, un punt de llibre.
La Municipalitat de Londres promou la celebració de Sant Jordi.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua